Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Listeria

​Listeria er en bakterie, der kan forekomme i produktionsmiljøer i fødevarevirksomheder. Listeria kan være et problem i fødevarer med lang holdbarhed ved køletemperatur.

Hvor findes Listeria, og i hvilke fødevarer?
Listeria er udbredt i jorden, på planter, i spildevand, i tarmen hos dyr og mennesker og i produktionsmiljøer på fødevarevirksomheder.
 
Listeria kan forekomme i en lang række almindelige fødevarer. Det er især rå fødevarer, men det kan også være varmebehandlede fødevarer, der har fået bakterierne tilført efter varmebehandlingen.
 
Listeria kan være et problem ved fødevarer med lang holdbarhed ved køletemperatur. Man skal især være opmærksom på kødpålæg, koldrøget fisk, gravad fisk og bløde oste. Rå mælk (upasteuriseret) kan også udgøre en risiko.
 
Bløde oste og kødpålæg pakket i modificeret atmosfære har givet en række større udbrud af listeriose i udlandet. I Danmark så vi i 2014 et større sygdomsudbrud pga. rullepølse med listeria.
 
Hvorfor er Listeria et problem i fødevarer?
Listeria i en madvare vil ofte være tegn på, at varen ikke har været varmet nok op, eller at den færdige vare er blevet forurenet med listeria fx i slicemaskinen eller ved pakning.
 
Bløde oste kan indeholde bakterien, hvis pasteuriseringen af ostemælken ikke har været tilstrækkelig, eller hvis osten har fået overført bakterien under modning eller pakning. Listeria kan have gode vækstmuligheder i bløde modnede oste, efterhånden som ostens pH-værdi stiger under modningen.

I kød- og fiskeprodukter, som er vakuumpakket eller pakket i modificeret atmosfære og har mange ugers holdbarhed på køl, vil Listeria monocytogenes kunne vokse uden særlig konkurrence fra andre bakterier.
 
Listeria monocytogenes er dog følsom over for mælkesyreproduktion fra lactobaciller i vakuumpakkede fødevarer.
 
Hvor mange bliver syge af Listeria fra fødevarer?
Over en længere årrække blev omkring 40 mennesker syge årligt af listeria i Danmark. Siden 2006 har antallet af syge ligget mellem 50 og 60, bortset fra i 2009, hvor 100 blev syge, og i 2014, hvor 92 blev syge af listeria bl.a. som følge af et større sygdomsudbrud fra rullepølse. 
 
Se Statens Serum Instituts graf over antal syge af Listeria (Statens Serum Institut) 
 
Hvad er symptomerne på sygdom med Listeria?
Sygdommen listeriose er forholdsvis sjælden, sammenlignet med fx salmonellose, men til gengæld er listeriose en meget alvorlig og livstruende sygdom.
 
Hvis du er syg af listeria, kan du få meget varierende symptomer – fra diarré og en mild influenzalignende infektion til blodforgiftning og/eller meningitis. Bakterien kan også fremkalde abort eller give sygdom hos fostre og nyfødte.
Man kan blive syg få dage efter eller op til to måneder efter, at man er blevet smittet.
 
Særligt udsatte grupper – bl.a. ældre og gravide
Sygdom med listeria rammer oftest personer over 60 år eller patienter med svækket immunforsvar. Risikoen er størst for alkoholikere, sukkersygepatienter, personer med kræft, AIDS-patienter, ældre, gravide, fostre og nyfødte.
 
Dødeligheden er ca. 25% for personer i risikogruppen, men få procent hos i øvrigt raske personer.
 
Kontakt din læge, hvis du har mistanke om at være smittet med Listeria.
 
Hvordan undgår du at blive syg af Listeria?
 
Hvordan undgår man Listeria i fødevarevirksomheder?
Lovstof og regler

 

 

Fakta om nye tilfælde af listeria – april 2015Fakta om nye tilfælde af listeria – april 2015https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-nye-tilfælde-af-listeria-–-april-2015.aspx03232aspx0htmlEmneside
Listeria-sagen med Jørn A. Rullepølser A/SListeria-sagen med Jørn A. Rullepølser A/Shttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Listeria_sagen_med_Joern_A_Rullepoelse.aspx03399aspx0htmlEmneside

Ændret 16. december 2015