Parasitten Echinococcus i fødevarer

Ekinokokker kan smitte mennesker via fødevarer med parasit-æg

Ekinokokker kan forurene fødevarer via parasit-æg. Parasitterne Ekinokokker forekommer ikke naturligt i fødevarer, men bær, nedfaldne frugter, svampe og andet grønt kan være forurenet med æg fra parasitten. Ræve og hunde kan huse bændelorm af parasitten og udskiller parasit-æg (oocyster) i afføringen.

Mennesker kan blive smittet, hvis de drikker vand eller spiser fødevarer (grøntsager, frugt, bær), der er forurenet med afføring med parasit-æg fra ræve eller hunde. Man kan også blive smittet, hvis man får ført æg via hænderne til munden efter, at man har haft kontakt med Echinococcus æg i naturen.

Parasit æggene udvikler sig til larver i menneskets tarm og vandrer til forskellige organer, primært leveren, hvor de danner cyster. Den lange inkubationstid på op til 15 år betyder, at diagnosen oftest først bliver stillet, når sygdommen er fremskreden. Leverens funktion bliver nedsat, så symptomerne viser sig som træthed, mavesmerter, forstørret lever og senere gulsot, feber og blodmangel. I Danmark er der ikke påvist ekinokokkose hos mennesker, hvor man med sikkerhed kan sige, at smitten er erhvervet i Danmark.

​Skyl frugt og grønt grundigt inden du spiser det råt og vær ekstra omhyggelig, hvis du plukker bær og lignende på heden eller i skoven.

Hvis du rejser til eksotiske rejsemål, så følg denne guide: 

Sådan undgår du dårlig mave på rejsen