Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Privat madlavning og fødevarevirksomhed under bagatelgrænsen

I Danmark forbinder vi ofte mad med hygge og samvær. Men hvornår er madlavning privat hygge? Og hvornår er det fødevarevirksomhed under bagatelgrænsen, hvor du kun skal overholde nogle af Fødevarestyrelsens regler?

​Hvornår er det privat madlavning (privatsfære)?
Det er privat madlavning, når du lav​​​er mad derhjemme. Men privat madlavning er fx også:
  • køkkener i fængsler, hvor de indsatte selv køber ind og laver mad
  • hvis en almindelig familie selv avler eller dyrker produkter til eget forbrug eller forærer produkterne bort i beskeden målestok til familie, venner og bekendte
  • når familie og venner hjælper hinanden og fx indbyrdes aftaler at hjælpe med madlavning til en fest
  • når private benytter en kogekone eller kok til at komme i eget hjem for at lave mad til en privat fest, og al tilberedning foregår her
  • dagpleje for små børn
  • bed & breakfast
  • bondegårdsferie
  • pensionater
  • kursusaktivitet og idrætslejre, fx ridelejre
  • offentlige møder i private hjem

Hvis du laver mad i privat sammenh​​æng (privatsfære), behøver du ikke følge reglerne i fødevarelovgivningen. Maden er dit eget ansvar. Du bør derfor altid sikre en god hygiejne ved madlavning.
 
Hvad er fødevarevirksomhed under bagatelgrænsen?
Megen madlavning og mange spisea​​rrangementer ligger under den såkaldte “bagatelgrænse”. Det vil sige i en zone mellem privat madlavning og professionel fødevareproduktion. 

Det afgørende er: Hvor ofte, hvor meget og hvor organiseret​​ foregår det? Madlavning og spisearrangementer under bagatelgrænsen foregår få gange og kort tid ad gangen eller er ikke organiseret som en egentlig fødevarevirksomhed. 

Læs mere her i Autorisationsvejledningensfsnit 6. Bagatelgrænsen for fødevarevirksomhed 
 
Find reglerne for fødevarevirksomhed under bagatelgrænsen  
Madlavning og spisearrangementer under baga​​​telgrænsen skal overholde nogle af reglerne i fødevarelovgivningen, men ikke dem alle sammen.

Du har stadig ansvaret for, a​t maden ikke gør folk syge.

Læs mere her i Autorisationsvejled​​ningens afsnit 3.3 Hvilke regler gæl​der for fødevarevirksomhed under bagatelgrænsen.  
 
Eksempler på fødevarevirksomhed under bagatelgrænsen
  • Vejboder med salg af hjemmelavet syltetøj og marmelade eller saft fremstillet af frugt fra egen have.
  • Skoleboder, der kun sælger fx drikkevarer, frisk frugt, slik, chokolade, færdigbagt brød og tørkager eller udleverer mælk til børnene. Salget må ikke have karakter af detailforretning.
  • En rideskole tilbyder ridelejr én uge om året for ca. 20 børn. Der tilbydes fuld forplejning til børnene.
  • En kogekone tilbereder mad i sit private køkken til konfirmationer op til ca. 10 gange på et år. Opvarmning og anretning finder sted i kundens køkken.
  • Frisørers servering af kaffe og te. 
  • Net- og spillecaféers, idrætsforeningers, byggemarkeders og legetøjsbutikkers salg af slik, is og sodavand.
 
Kampagner

Hent Go Card her (høj opløsning)

Hent Go card (her lav opløsning)

 
Lovstof og regler
​ 
Ændret 18. november 2019