Fakta om thrombin og sammensat kød

Der var i 2010 forslag om at godkende enzymet thrombin som tilsætningsstof i fersk kød i EU. Forslaget blev dog afvist, og thrombin er derfor ikke tilladt i fødevarer, som fremstilles i Danmark.

​Der var i 2010 forslag om at godkende enzymet thrombin som tilsætningsstof i fersk kød og kødprodukter i EU. Forslaget blev dog afvist af Europa-Parlamentet, der mente, at anvendelsen af thrombin i kød ville vildlede forbrugerne. Stoffet blev derfor ikke godkendt som tilsætningsstof og er derfor ikke tilladt at anvende i fødevarer, der fremstilles i Danmark.


På trods af, at Danmark betragter thrombin som et tilsætningsstof, er der nogle lande i EU, der accepterer brugen af thrombin som teknisk hjælpestof i kødprodukter. Tekniske hjælpestoffer skal ikke mærkes på varedeklarationen, men der er et krav i Fødevareinformationsforordningen om, at kødprodukter, der består af forskellige stykker kød sat sammen ved hjælp af fx enzymer og tilsætningsstoffer, skal mærkes med teksten "Sammensat af stykker af kød".  

Thrombin binder kødstykker sammen

Enzymet thrombin kan i fødevareproduktion anvendes som et bindemiddel, der kan bruges til at sætte kødstykker sammen med. Fødevareproducenter vil dermed fx kunne udvikle nye produkter, der er sammensat af mindre kødstykker.
 
Der er ikke noget nyt i at bruge tilsætningsstoffer til at binde kød sammen med. For eksempel kender vi det allerede fra kogt skinke, hvor man bruger stoffet alginat som fortykningsmiddel. 
 

Thrombin i kødprodukter sammensat af stykker af kød

Enzymet thrombin er ikke godkendt til anvendelse i Danmark, så det må ikke anvendes ved fremstilling af kødprodukter i Danmark.
 
Der kan dog lovligt være kødprodukter fra andre lande på det danske marked, hvor enzymerne er anvendt til at sætte kødstykker sammen til ét kødstykke. Disse produkter skal være mærket med teksten "Sammensat af stykker af kød". 
 

Thrombin er ikke farligt

Thrombin er et naturligt forekommende enzym, der findes i blod. Enzymet er med i den proces, der får blodet til at koagulere – dvs. størkne. 
 
Thrombin har i forbindelse med forslag om EU-godkendelse som tilsætningsstof været genstand for en sikkerhedsvurdering hos den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). EFSA har vurderet, at thrombin er sikkert at bruge i fødevarer. 
 

Transglutaminase

Enzymet transglutaminase har samme funktion som thrombin, dog med en anden enzymatisk mekanisme. Ønsker man at bruge transglutaminase, skal det godkendes i henhold til enzymreglerne.