Information til kæledyrsejere

Læs her, hvordan du bedst sikrer din kat eller hund mod smitte med fugleinfluenza og hvad du gør, hvis katten kommer hjem med en død fugl.

Katte og fugleinfluenza

Katte kan smittes med fugleinfluenza af typen H5N1, men der er set meget få dokumenterede tilfælde af fugleinfluenza hos katte, selv om udekatte har rig mulighed for smittekontakt med vilde fugle. Smitten sker ved meget tæt kontakt med inficerede fugle, for eksempel katte, der fanger og æder vilde fugle, som er smittede med fugleinfluenza. Det anbefales, at katte ikke fodres med eller spiser kød fra vilde fugle fra områder med fugleinfluenza i de vilde fugle.

Følg overvågningen for fugleinfluenza i vilde fugle på ai.fvst.dk

Ved sygdom hos kæledyr skal man altid konsultere en dyrlæge for korrekt diagnose og behandling.

Man har ikke kendskab til, at inficerede katte har smittet mennesker.

Hvis du har kat og bor i en zone med fugleinfluenza

Hvis din kat kommer i direkte kontakt med ænder, måger, fasaner eller rovfugle og derefter udviser influenza symptomer, så hold den inde og søg rådgivning hos dyrlægen.

Husk at fortælle dyrlægen om kontakten med de førnævnte fuglearter. Små havefugle har normalt ikke fugleinfluenza.

Gå til zonekortet

Hunde og fugleinfluenza

Hunde smittes ikke nemt med fugleinfluenza. Man skal dog være lidt opmærksom på, at hvis en hund har haft direkte kontakt med ænder, fasaner, måger eller rovfugle, fx. en jagthund, og hunden derefter får influenza symptomer.

I disse tilfælde bør man søge dyrlæge med det samme og informere dyrlægen om fuglekontakten. Man kan også vælge at skylle hundens mund og vaske hunden efter jagt eller hvis den på anden måde er kommet i kontakt med døde eller syge fugle af de førnævnte arter.

Det anbefales, at hunde ikke fodres med råt kød og indvolde fra vilde fugle nedlagt i områder med fugleinfluenza i de vilde fugle:

Følg overvågningen for fugleinfluenza i vilde fugle på ai.fvst.dk

Hvis din kat kommer hjem med en død fugl

​Du skal kun foretage dig noget særligt, hvis du bor i en zone med fugleinfluenza. I den situation vil Fødevarestyrelsen gerne have undersøgt fuglen for fugleinfluenza. Ring derfor til Fødevarestyrelsen. Indtil du får at vide, hvad du skal gøre med fuglen, kan du samle den op med en engangshandske eller plastikpose, lægge den i en plastikpose og lukke posen. Vask hænderne grundigt med sæbe bagefter.

Hvis du ikke bor i en zone med fugleinfluenza, kan du smide fuglen ud med dagrenovationen, når den er lagt i en lukket pose, som beskrevet ovenfor.