Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Fugleinfluenza - aktuelle situation

Læs, hvad du skal gøre, hvis du finder døde fugle i naturen. Se, hvad du kan gøre for at undgå, at dit fjerkræ bliver smittet.

08.03.2017: Fødevarestyrelsen opretholder indsatsen mod spredning af fugleinfluenza.
Foreløbige tal fra EU-Kommissionen viser, at der nu er aflivet flere end 7 mio. fjerkræ som følge af fugleinfluenza-epidemien i EU. Det er ti gange flere end ved den sidste epidemi i 2005/2006. Der er fortsat udbrud. Fra 1/10-16 - 3/2-17 har der været 925 udbrud i EU i fjerkræ, 38 i andre fugle i fangenskab og 1136 i vilde fugle.
 
Risikoen for smitte er derfor fortsat høj, og Fødevarestyrelsen fastholder kravet om, at alle høns skal være under tag og bag hegn, så der er ikke er risiko for smitte fra vilde fugle.
 
Fødevarestyrelsen gør opmærksom på, at "Under fast tag" godt kan betyde, at man spænder en vandtæt presenning ud eller lægger plexiglas eller lignende over sin hønsegård, så længe det dækker hele det areal, hvor hønsene kan bevæge sig rundt. Presenningen, plexiglasset eller andet materiale skal kunne forhindre fugleklatter i at komme ned til hønsene, så der må fx ikke være huller i den. Sørg for at sætte den op, så regnvandet bliver ledt væk fra hønsegården. Indhegningen rundt om hønsegården anbefales at være med maskestørrelse på maksimalt 10x10 cm, som hindrer, at større vilde fugle som ænder, måger og rovfugle kan komme ind til dine høns.
 
20.02.2017: På grund af fugleinflu​enzasituationen gælder følgende regler i hele landet:
Fjerkræ og andre fugle i hele landet skal stadig holdes indendørs. Det betyder, at besætningsejere og hobbyfjerkræejere skal holde deres fugle indendørs eller under tag og i øvrigt følge reglerne for smittebeskyttelse. 
Disse forholdsregler gælder, indtil Fødevarestyrelsen meddeler andet. Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at sige, hvornår situationen ændrer sig. Det afhænger af sygdomsbilledet i vilde fugle herhjemme og situationen i nabolandene.
Alle udstillinger og andre samlinger af fugle og fjerkræ er forb​udt.
Hvornår kan hønsen​e komme ud igen?
Fødevarestyrelsen er klar over de problemer, fjerkræholdere har med at holde dyrene indelukket eller under tag i små hønsegårde. Fødevarestyrelsen følger løbende situationen via vores egen vildfugleovervågning, og hvad der findes af H5N8-tilfælde i vildfugle i vores nabolande.

Fødevarestyrelsen har efter nytår startet en ny runde overvågning af døde vildfugle med henblik på at få et nyt overblik af situationen. Vi appellerer derfor til folk om, når de går ture
i skov og ved strand at indberette, hvis de finder døde ænder, måger eller rovfugle.
 
Besætningsejere og hobbyfjerkræejere skal holde deres fugle indendørs eller under tag og i øvrigt følge reglerne for smittebeskyttelse. Disse regler gælder ind til Fødevarestyrelsen meddeler andet. ​
Fund af døde, vilde fugle i n​aturen
Siden midten af november er der i h​ele landet indsamlet og undersøgt mange døde, vilde fugle. Kort over fund af døde fugle i Danmark.

Fødevarestyrelsen opfordrer til, at man indrapporterer fund af døde, vilde fugle via kontaktformularen. Læs hvilke oplysninger Fødevarestyrelsen har brug for, hvis du finder døde eller syge fugle i naturen
 
Med Fødevarestyrelsens nye app kan du også melde fund af døde, vilde fugle direkte via din smartphone.

Fødevarestyrelsen vurderer hver indberetning og afgør, om det er relevant at indsamle den enkelte fugl. Det er altså ikke sikkert, at fuglen bliver hentet ind, selvom du har indberettet den.

Hvis fuglen stadig ligger der, en uge efter du har indberettet den, skal du regne med, at den ikke bliver samlet ind. I det tilfælde er det okay at samle den op i en pose og smide den ud i skraldespanden.

 
Registrering af hobbyfje​​rkræ
Der er ikke krav om, at du skal r​egistrere dit hobbyfjerkræ, men det er en mulighed. 

Læs mere om, hvordan du registrerer dit hobbyfjerkræ. ​

 
Hvor er der blevet konstateret fugleinfluenza?
I Danmark
Den 21. november 2016 blev der konstateret et tilfælde af den alvorlige fugleinfluenza H5N8 i en dansk hobbyfjerkræbesætning ved Ålsgårde i Nordsjælland. Der er tale om den samme type fugleinfluenza, der siden november er fundet i vilde fugle flere steder i landet, og som også er fundet i tre gæs på Frilandsmuseet ved Maribo på Lolland den 6. februar 2017. Samme type er også fundet i flere andre lande (Sverige, Tyskland, Nederlandene og England bl.a.) i vilde fugle og i fjerkræbesætninger. Sygdommen er ikke farlig for mennesker.

På nedenstående side finder du kort med markeringer over, hvor der pt. er blevet fundet døde vildfugle, der er blevet undersøgt for fugleinfluenza. Du kan ligeledes se, hvilke af disse fugle der er blevet testet positiv for fugleinfluenza, med angivelse af fugleart.

Kort over fund af døde fugle i Danmark.

Se detaljer over de fundne tilfælde af HPAI H5N8.

Dette skema bliver som udgangspunkt opdateret ugentligt.

I nabolandene
 
 
Er du praktiserende dyrlæge, har du en række opgaver og pligter ifht. fugleinfluenza

 
Hvis du vil læse mere om fugleinfluenza

Læs seneste nyt om fugleinfluenza i Danmark

Læs seneste nyt om fugleinfluenza i udlandet

Find svar på spørgsmål om fugleinfluenza og download faktaark

Find spørgsmål og svar om den aktuelle situation 

Du kan også følge med i situationen for fugleinfluenza på Fødevarestyrelsens
Facebook-side

Læs mere om fugleinfluenza

 

 

Meld fund af døde fugle med ny appMeld fund af døde fugle med ny apphttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fugleinfluenza_App.aspx02483aspx0htmlEmneside
Fakta om overgang fra frilands- til skrabeægFakta om overgang fra frilands- til skrabeæghttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta_om_overgang_fra_frilands_til_skrabeaeg.aspx01804aspx0htmlEmneside
Fugle skal holdes indendørsFugle skal holdes indendørshttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Hold_fugle_indendoers.aspx016549aspx0htmlEmneside

Ændret 8. marts 2017