Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Fugleinfluenza - den aktuelle situation

Læs hvad du skal gøre, hvis du finder døde fugle i naturen. Se hvad du kan gøre for at undgå at dit fjerkræ bliver smittet.

På grund af fugleinfluenzasituationen gælder følgende regler i hele landet:

  • Per. 4. januar 2017: Fjerkræ og andre fugle i hele landet skal stadig holdes indendørs. Det betyder at besætningsejere og hobbyfjerkræejere skal holde deres fugle indendørs eller under tag og i øvrigt følge reglerne for smittebeskyttelse.
    Disse forholdsregler gælder indtil Fødevarestyrelsen meddeler andet. Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at sige, hvornår situationen ændrer sig. Det afhænger af sygdomsbilledet i vilde fugle herhjemme og situationen i nabolandene.

  • Alle udstillinger og andre samlinger af fugle og fjerkræ er forbudt.

Læs mere om forholdsreglerne.

Hvornår kan hønsene komme ud igen?
Fødevarestyrelsen er klar over de problemer, fjerkræholdere har med at holde dyrene indelukket eller under tag i små hønsegårde. Fødevarestyrelsen følger løbende situationen via vores egen vildfugleovervågning, og hvad der findes af H5N8 tilfælde i vildfugle i vores nabolande.

Fødevarestyrelsen har efter nytår startet en ny runde overvågning af døde vildfugle med henblik på at få et nyt overblik af situationen. Vi appellerer derfor til folk om, når de går ture i skov og ved strand at indberette, hvis de finder døde ænder, måger eller rovfugle. Når Fødevarestyrelsen efter nogle uger har fået et nyt overblik, vil vi sidst i januar analysere resultaterne og vurdere, om der er basis for igen at lukke hønsene ud.

 

Fund af døde, vilde fugle i naturen

Siden midten af november er der i hele landet indsamlet og undersøgt mange døde, vilde fugle. Kort over fund af døde fugle i Danmark.

Fødevarestyrelsen opfordrer til, at man indrapporterer fund af døde, vilde fugle via kontaktformularen. Se hvordan under: "Hvis du finder døde eller syge fugle i naturen, så skriv til Fødevarestyrelsen".

Fødevarestyrelsen vurderer hver indberetning og afgør om det er relevant at indsamle den enkelte fugl. Det er altså ikke sikkert at fuglen bliver hentet ind, selvom du har indberettet den.

Hvis fuglen stadig ligger der en uge efter du har indberettet den, skal du regne med at den ikke bliver samlet ind. I det tilfælde er det okay at samle den op i en pose og smide den ud i skraldespanden.

 

Registrering af hobbyfjerkræ

Der er ikke krav om, at du skal registrere dit hobbyfjerkræ, men det er en mulighed. Læs mere om hvordan du registrerer dit hobbyfjerkræ. 

 

Hvor er der blevet konstateret fugleinfluenza?

I Danmark

Den 21. november 2016 blev der konstateret et tilfælde af den alvorlige fugleinfluenza H5N8 i en dansk hobbyfjerkræbesætning ved Ålsgårde i Nordsjælland. Der er tale om den samme type fugleinfluenza, der siden november er fundet i vilde fugle flere steder i landet. Samme type er også fundet i flere andre lande (Sverige, Tyskland, Nederlandene og England bl.a.) i vilde fugle og i fjerkræbesætninger. Sygdommen er ikke farlig for mennesker.

På nedenstående side finder du kort med markeringer over, hvor der pt. er blevet fundet døde vildfugle, der er blevet undersøgt for fugleinfluenza. Du kan ligeledes se, hvilke af disse fugle der er blevet testet positiv for fugleinfluenza, med angivelse af fugleart.

Kort over fund af døde fugle i Danmark.

Se detaljer over de fundne tilfælde af HPAI H5N8.
Dette skema bliver som udgangspunkt opdateret ugentligt.

I nabolandene

Kort over fundne tilfælde af HPAI H5N8 i Tyskland

Kort over fundne tilfælde af HPAI H5N8 i Sverige

 

Hvis du finder døde eller syge fugle i naturen, så skriv til Fødevarestyrelsen

Læs hvilke oplysninger Fødevarestyrelsen har brug for, hvis du finder døde eller syge fugle i naturen
 

Er du praktiserende dyrlæge har du en række opgaver og pligter ifht. fugleinfluenza

Her kan du finde særlig information for dig, som er praktiserende dyrlæge

Hvis du vil læse mere om fugleinfluenza

Læs seneste nyt om fugleinfluenza i Danmark

Læs seneste nyt om fugleinfluenza i udlandet

Find svar på spørgsmål om fugleinfluenza og download faktaark

Find spørgsmål og svar om den aktuelle situation 

Du kan også følge med i situationen for fugleinfluenza på Fødevarestyrelsens Facebook-side

Læs mere om fugleinfluenza

 

 

Fugle skal holdes indendørsFugle skal holdes indendørshttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Hold_fugle_indendoers.aspx016549aspx0htmlEmneside
Undgå fugleinfluenza i udlandetUndgå fugleinfluenza i udlandethttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Rejse-i-udlandet-og-fugleinfluenza.aspx06758aspx0htmlEmneside
Fugleinfluenza hos svømmefugleFugleinfluenza hos svømmefuglehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Svømmefugle-og-fugleinfluenza.aspx06829aspx0htmlEmneside

Ændret 19. januar 2017