Smoothie eller "grøn grød"

Tips til dig, der laver grøn smoothie eller "grøn grød"

Det er blevet populært at blende grøntsager (friske og frosne) sammen med frugt (fx frosne bær) og friske krydderurter.
Fødevarestyrelsen har fire tips, hvis du blender smoothies og grød:
  1. Skyl altid frisk frugt og grønt - også grønkålen, spirer og friske krydderurter som mynte eller basilikum.
  2. Følg producentens anvisning på pakken af frosne varer, fx råd om opvarmning.
  3. Kog de færdigpakkede frosne bær fra supermarkedet i mindst ét minut. Giv også altid babymajs og sukkerærter et kort opkog.
  4. Drik din smoothie med det samme, eller opbevar den på køl og drik den inden for et par dage.
Vi kender til, at folk har fået roskildesyge eller leverbetændelse af frosne bær direkte fra posen fra især udlandet, men også af krydderurter fra udlandet. Forklaringen kan være, at der er brugt forurenet vand med bakterier og virus under dyrkning eller skylning, eller at høst-arbejdere har haft en dårlig håndhygiejne.
 
Hvis du bruger færdige smoothieblandinger, står det typisk på posen, om du bør varme indholdet op.