et æble og en kande med æblesaft

Æblemost

​I sensommeren er der mange, der presser hjemmeavlede æbler til frisk æblemost. Før du går i gang med frugtpresseren, er det en god ide at sætte dig ind i Fødevarestyrelsens råd om hygiejne, så æblemosten bliver ren og frisk.

Sorter frugten 

Afføring fra dyr kan indeholde bakterier og parasitter, som kan gøre dig alvorligt syg. Bruger du nedfaldsfrugt til din most, skal du sikre dig, at frugten ikke er forurenet med afføring fra husdyr eller vilde dyr. Sorter derfor frugt fra med synlige fugleklatter etc. Frugten kan i stedet skrælles og f.eks. koges til grød. Undgå al rådden frugt, da det kan indeholde sundhedsskadelige stoffer – også frugt med mindre rådangreb.

Skyl frugten grundigt

Sørg for at skylle frugten grundigt i rent vand – gerne flere gange. En grundig skylning af frugten fjerner rester af jord, blade og andet, der kan indeholde smådyr og skadelige bakterier.

Gør frugtpresseren ren før brug

Har frugtpressen stået ubrugt siden sidste sæson, er det en god ide at vaske alle delene grundigt i vand og sæbe. Skyl derefter grundigt med rent vand, så der ikke kommer rester af sæbe i den friskpressede most.

Hjemmelavet æblemost har en kort holdbarhed

Hjemmelavet most, der ikke er pasteuriseret, har en kort holdbarhed. Drik derfor gerne den friskpressede most samme dag – eller opbevar den på køl og drik den inden for et par dage. Flasker eller dunke til mosten skal være gjort grundigt rent.
Større mængder most kan eventuelt fryses ned i en ren fryseegnet emballage.

Vigtigt med en god hygiejne ved frugtpresning

Hvis nedfaldsfrugten ligger i områder, hvor der færdes vilde dyr eller husdyr, kan frugten være forurenet med afføring og sygdomsfremkaldende bakterier eller parasitter. Mange dyr kan gå rundt med sygdomsbakterier som f.eks. salmonella og campylobacter, uden at dyrene selv bliver syge. Men hvis disse bakterier bliver overført til mennesker – f.eks. via nedfaldsfrugt – er der risiko for, at vi kan blive syge. Upasteuriseret most, der var forurenet med en sygdomsfremkaldende colibakterie, har givet alvorlig sygdom i udlandet. I visse områder af Danmark kan ræve være inficeret med dværgbændelormen, der kan gøre mennesker alvorligt syge.​