Begræns dit madspild hjemme

Mange familier laver med vilje overskydende mad, fordi det gør hverdagen lettere. Problemet opstår, når madrester, der kunne være spist, ender i skraldespanden. Her får du to redskaber, der kan hjælpe dig til at begrænse dit madspild.

Gratis redskab: Følg dit madspild med et ugeskema

Hvor meget ender i din skraldespand, som kunne være endt på tallerkenen eller i madpakken? Du er formentligt motiveret for at mindske dit madspild. Men hvis ikke du ved, hvor det opstår, er det svært at gøre noget ved.

Vi har udviklet et ugeskema, hvor du og din familie kan følge jeres madspild, og hvor det opstår henne. På bagsiden af skemaet får I konkrete råd til, hvordan I kan mindske jeres madspild.​

Sådan bruger du ugeskemaet​:

  • Hæng skemaet op i køkkenet, eks. på køleskabet, opslagstavlen, skabslågen.
  • Udfyld skemaet hver dag gerne sammen med dine børn, efter I har spist i en uge.
  • Sæt kryds i de bokse, der bedst beskriver, hvad for noget mad, I har smidt ud.
  • Følg jeres madspild i en uge.
  • Se, hvor I har sat flest krydser.
  • ​Vend skemaet, og få gode råd til, hvordan I kan mindske den type madspild, I har mest af.​​​

 Klik her og print selv skemaet. Så kan du følge dit madspild i en uge (pdf)

 

​​Gratis redskab: Skab et køligt overblik

Indretningen i køleskabet er ofte årsagen til, at rester ikke bliver spist, eller nogle råvarer ikke bliver brugt, inden de bliver dårlige. Derfor har vi udviklet et skilt, du kan sætte i køleskabet.
 
Det ene skilt kan du sætte ved de madvarer, der gerne må blive spist – og gerne snart skal spises. Det andet skilt kan du bruge til de madvarer, der ikke må blive spist. 
 

Sådan bruger du redskabet:

  • Klip redskaberne ud og fold dem ved foldelinjen.
  • Brug de lysegrønne skilte til de rester/madvarer, der gerne må spises.
  • Brug de mørkegrønne skilte til de rester/madvarer, der ikke må spises. 
Klik her og print skiltene til at skabe overblik i køkkenet.
 
 

Syv gode råd til at begrænse madspild​​​

Fø​lg disse syv råd og vær med til at begrænse madspildet:

  1. Køb kun den mad, der er behov for
  2. Opbevar maden korrekt
  3. Tilbered kun den mad, der vil blive spist
  4. Gem madrester og brug dem senere – også de små – og brug dem til madpakken, retter i morgen eller som eftermiddagssnack.
  5. Vær opmærksom på holdbarhedsmærkningen - ikke alle varer skal i skraldespanden efter udløb. 
  6. Lav en madplan, der passer til din familie - en madplan giver mulighed for at handle stort ind et par gange om ugen. Du kan lave madplan for et par dage eller en uge ad gangen, som det nu passer med dit liv og ugentlige gøremål. Når du laver planen kan du tjekke, hvad du allerede har i køleskab, fryser og skuffer.
    Når du kommer til butikken med en indkøbsseddel er der også større sandsynlighed for, at du kan undgå impulskøb.  
  7. Tøm køleskabet - på internettet kan du finde flere sites med opskrifter, hvor du kan indtaste de varer, du har i køles​​kabet og få opskrifter med netop de ingredienser. Det kan være en god ide, hvis du har grønsager, der er ved at være slatne eller madvarer tæt på holdbarhedsdatoen.