Sådan undgår du at blive syg af bakterier og virus i maden

Vil du tjekke op på, hvordan du undgår at blive syg af nogle bestemte bakterier i fødevarer? Måske har du læst i pressen om et sygdomsudbrud på grund af listeria i en madvare. Eller du har brug for råd om god hygiejne ved madlavning, når børnene ligger med roskildesyge og har opkast og diarré.
På denne side kan du finde råd om, hvordan du med en god køkkenhygiejne kan undgå at blive syg af nogle af de bakterier og virus, som oftest giver sygdom via den mad, vi spiser.

Clostridium botulinum (botulisme)

Botulisme ("pølseforgiftning") er en alvorlig forgiftning på grund af et giftstof, som bakterien Clostridium botulinum kan danne i fødevarer.

Listeria - hvis du er gravid

Hvis du er gravid, bør du passe ekstra godt på ikke at blive syg af madbakterien listeria. 

Listeria - hvis du er alvorligt syg

Hvis du er alvorligt syg og har nedsat immunforsvar, bør du passe ekstra på, så du ikke også bliver syg af madbakterien listeria.

Norovirus - roskildesyge

Du kan selv gøre noget for at undgå at blive syg af den meget smitsomme norovirus, som giver opkast og diarré. Læs her. 

Salmonella og campylobacter

Hvert år er der mange, der bliver syge af salmonella og campylobacter fra mad. Læs rådene om, hvordan du undgår at blive syg.

STEC - "burgerbakterien"

STEC er en særlig gruppe af colibakterier, som man kan blive syg af bl.a. via madvarer.