Ramsløg - Blade og frøkapsler

Ramsløg

 Videnskabeligt navn: Allium ursinum L

Ramsløg titter frem allerede i februar til marts og blomstrer omkring maj. Efter afblomstringen dannes frøkapsler, som er ramsløgets frugt. Ramsløg vokser bl.a. i skove og småkrat og dyrkes i haver som krydderurt.

Ramsløg hører til påskeliljefamilien, og dens blade og løg er en normal spise. Plantens frøkapsler har dog ikke traditionelt været anvendt som fødevare.

Der er ikke analyser af de kemiske indholdsstoffer i frugten/frøkapslen, som derfor ikke kan sammenlignes med indholdsstoffer i bladet. Der er ikke rapporteret forgiftninger hos mennesker ved indtag af frøkapsler fra ramsløg, men pga. det begrænsede kendskab til indholdsstoffer, bør denne kun spises i små mængder.

Der er ikke ​nogen forvekslinger med frugten, men bladene kan forveksles med andre giftige planter som liljekonval (Convallaria majalis L.) høsttidløs (Colchicum autumnale L.) og hvid foldblad (Veratrum album L.). 

Hvis du høster ramsløg i naturen, i parker eller i haver, skal du være varsom, for de giftige planter liljekonval og høsttidløs ligner meget Ramsløg. De tre planter kan gro side om side. Der gælder de samme forholdsregler for planter som for svampe. Da både svampe og planter kan indeholde naturlige giftstoffer, som kan give alvorlige forgiftninger, råder Fødevarestyrelsen dig til kun at spise de planter og svampe, du kender 100 procent.

Sådan ser du forskel: den giftige liljekornval og den spiselige ramsløg begge blomst. Forskellen kan ses på blomsten, hvor liljekornvalblomster er klokkeformede i modsætning til ramsløgsblomster

På billedet ses den giftige liljekonval og den spiselige ramsløg begge blomst. Forskellen kan ses på blomsten, hvor liljekonvalblomster er klokkeformede i modsætning til ramsløgsblomster. 

Liljekonval er både en vild plante og en plante dyrket i haver, mens høsttidløs og hvid foldblad er haveplanter. Forvekslinger med disse planter har ført til alvorlige forgiftninger og i nogle tilfælde dødsfald hos mennesker. 

Læs mere om symptomer og førstehjælp ved forgiftninger med vilde planter hos Bispebjerg HospitalsGiftlinje