Guide

Værd at vide om medicinrester i eksotiske fisk og skaldyr

Medierne skriver ofte om problematiske produktionsforhold i forbindelse med fisk og skaldyr fra Sydøstasien. Og visse supermarkedskæder boykotter sågar kæmperejer fra visse lande/produktionsmetoder.
fisk
skaldyr
medicinrester
?
Fødevarestyrelsen finder sjældent medicinrester i fisk og skaldyr fra Sydøstasien

Fødevarestyrelsen finder dog sjældent rester af medicin i de fisk og skaldyr fra Sydøstasien, som vi undersøger. I 2012 blev der fundet rester af oxytetracyklin over gældende grænseværdi i et parti krebsdyr fra Bangladesh, og i 2013 blev der fundet rester af oxytetracyklin over gældende grænseværdi i et parti krebsdyr fra Vietnam.

DTU Fødevareinstituttet har tidligere vurderet følgende for Fødevarestyrelsen:
”De lægemiddelrester, der er fundet ved den europæiske importkontrol 2011-2012 fra rejer og andre krebsdyr, har især været rester af chloramphenicol og nitrofuraner. I fisk (fortrinsvis pangasius) er primært fundet rester af malakitgrønt og lignende forbindelser. De fleste andre antibiotika forventes ikke at kunne findes, når fiskene når frem, da de omdannes relativt hurtigt. Brug af antibiotika i produktionen kan derimod give anledning til udvikling af resistensproblemer i produktionslandene, hvilket bør vække bekymring i de pågældende lande.”
?
Vilde eller opdrættede fisk og skaldyr?

Hvis du vil være helt sikker på at undgå medicinrester, skal du gå uden om fisk og skaldyr fra opdræt og i stedet spise vilde fisk og skaldyr fra havet.

Vi finder af og til rester af medicin (forbudte farvestoffer) i opdrætsfisk, som stammer fra ophobning i miljøet, dvs. at vilde fisk i søer og åer også kan være udsat for dette.

Men da andre miljøforureninger, som fx dioxin og kviksølv, oftest forekommer i havet, bliver det mere et spørgsmål om, hvilken type uønskede stoffer, man helst helt vil undgå, eller hvilke produktionsmetoder, man vil understøtte. Fx kan miljøbelastning, arbejdsmiljø og resistensudvikling i opdrætsproduktionen være et problem.
?
Supermarkeder kræver ASC-mærkede tigerrejer

Varmtvandsrejer, bedre kendt som tigerrejer eller kæmperejer, er en af danskernes foretrukne frysefisk. I 2012 importerede vi således 5.000 tons varmtvandsrejer. Og det selv om rejerne ofte er produceret under diskutable forhold. Det reagerer visse dele af detailhandlen nu på med krav om, at alle tigerrejer solgt i visse butikskæder skal være ASC-mærkede. At et produkt er ASC-mærket er din garanti for, at produktionen sker under hensyn til miljøet.

Læs mere om ASC-mærkede fisk

Læs mere om hvordan Fødevarestyrelsen kontrollerer fisk
?
Fisk er stadig sundt

Husk det er vigtigt at spise fisk! Fisk indeholder mange vigtige næringsstoffer som D-vitamin, jod, selen og omega-3 fedtsyrer. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at du spiser fisk mindst to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg. I alt skal du gerne spise omkring 350 gram fisk om ugen, heraf cirka 200 gram fede fisk.

Læs mere om kostrådet "Spis mere fisk"

 Se kampagnefilmen

Følg os på Facebook