Guide

Værd at vide om æg

Der er stor forskel på, under hvilke forhold dit morgenæg produceres. Alt efter om ægget er et skrabeæg, buræg, økologisk æg eller frilandsæg. Se skema, der giver dig overblik over, hvilken opvækst æglæggende høner har. Læs om miljøforurening for udegående høns. Og mere.
æg
?
Forskel i krav til forskellige ægproduktioner

Alle danske æg, der ligger i køledisken i dit supermarked, skal komme fra æglæggende høner, der som minimum lever op til de krav, som du kan se i skemaet i linket nedenfor - under "Æg fra burhøns med berigede bure".

Branchen definerer selv, hvilke yderligere specifikke krav der kan være til produktionen af disse æg. Fx kan man få økoæg fra høns, der har gået i frugtplantager. Hvis du ønsker at vide mere om, hvilke krav der er til produktionen af disse æg, skal du klikke ind på ægproducenternes egne hjemmesider.

Se skema om forskellen på de forskellige ægproduktioner - klik på punktet "Se forskellen på hønsenes liv i skema"
?
Æg og miljøgiftene dioxin og PCB

Dioxiner og dioxinlignende PCB er miljøgiftstoffer, som bliver ophobet i visse fødevarer, og som blandt andet kan give øget risiko for kræft og påvirke forplantningsevne og immunforsvar hos mennesker. Dioxiner i små mængder i fødevarer er uundgåeligt og er ikke i sig selv farligt for os at spise.

Læs mere om dioxin og PCB i fødevarer

Alle udegående dyr bliver eksponeret for miljøforurening fra fx luft, græs og vandhuller, og blandt andet kan der findes dioxin som en miljøforurening i æg. Men langt de fleste æg overholder grænseværdien for fx dioxin. Det er derfor generelt ikke et sundhedsmæssigt problem at spise æg fra udegående høns – økologiske eller konventionelle. Der er ikke set overskridelser i de økologiske æg, Fødevarestyrelsen har undersøgt i 2014.

Se Fødevarestyrelsens kontrolresultater fra 2014
?
Æg og salmonella

Risikoen for at blive syg af salmonella fra danske æg, man køber i butikkerne, er i dag meget lille. Du kan derfor godt bruge friske rå æg til den hjemmelavede is, den røgede sild og til fx desserter og kager, som ikke bliver opvarmet.

Du bør dog bruge pasteuriserede æg, hvis du vil være helt sikker og laver mad til fx børn, syge eller gamle.

Læs mere på siden "Æg", hvor du også finder svar på de mest almindelige spørgsmål om æg, så som:
Er det sikkert at spise rå æg?
Er det sikkert at spise blødkogte æg?
Risikerer jeg at blive syg af salmonella, hvis jeg puster æg?
Hvordan undersøges danske æg?
Er importerede æg fri for salmonella?
Hvad betyder Danmarks særstatus i EU for importerede æg?
Må jeg forære æg fra mine høns væk?
?
Æg og stalddørssalg

Stalddørssalg af æg skal være registreret i Fødevarestyrelsen.

Se her hvilke andre regler, der gælder for stalddørssalg og gårdsalg
?
Æg og allergi

Nogle mennesker får allergiske reaktioner, når de spiser
helt almindelige fødevarer. Pjecen nedenfor handler om allergi over for mælk, æg, fisk og skaldyr.

Læs mere om allergi over for æg

 Se kampagnefilmen

Følg os på Facebook