Vær opmærksom på nitrit

​Nitrit må bruges i kødprodukter som tilsætningsstof for at hæmme udviklingen af bakterien, der kan give pølseforgiftning. Men stoffet har den sideeffekt, at det kan danne kræftfremkaldende nitrosaminer i kødet. Danmark har lavere grænseværdier for brugen af nitrit end i resten af EU.
Hamburgerryg
Pølser
Kødpålæg
?
Der er ikke særlige anbefalinger for spædbørn

?
Danmark har ekstra lave grænseværdier for indhold af nitrit

Danmark har siden 1995 haft særregler for anvendelse af nitrit (E249 og E250) i kødprodukter ud fra hensyn til beskyttelse af folkesundheden. På trods af de lave grænseværdier, har Danmark været i stand til at bekæmpe pølseforgiftning.

Kødprodukter, der bliver solgt i Danmark, som er produceret i udlandet, skal også overholde de danske grænseværdier.
?
Vælg økologisk, hvis du vil undgå produkter, hvor der er tilsat konserveringsstoffet nitrit

I Danmark er der ikke nogen danske virksomheder, som har fået tilladelse til at tilsætte konserveringsstoffet nitrit i økologiske kødprodukter.

Der er få undtagelser, hvad angår økologiske udenlandske kødprodukter, hvor der er givet en særlig godkendelse af den pågældende udenlandske myndighed for brug af nitrit. Det er derfor muligt at købe udenlandske økologiske pølser i Danmark, som er tilsat nitrit. Der vil også kunne forekomme indhold af nitrit, som stammer fra fx tilsatte grøntsager og grøntsagsekstrakter.
?
Sådan får du mindre nitrit i madpakken

- vælg dansk, økologisk kødpålæg, hvis du vil undgå nitrit

- skær ned på mængden af saltet- og forarbejdet kødpålæg (spegepølse, rullepølse, saltkød, skinke etc.), hvis det bliver til mange stykker

- brug gerne kød fra aftensmaden dagen før i madpakken: frikadeller, hakkebøf, kyllingefileter, fisk, fiskefrikadeller, skiver af steg m.m.

Læs mere i Fødevarestyrelsens kostråd om kød og kødpålæg

Få flere tip til en sund madpakke i ’Gi’ madpakken en hånd’

 Se kampagnefilmen

Følg os på Facebook