Vær opmærksom på uorganisk arsen i risprodukter

​Ris kan have et højt indhold af det kræftfremkaldende stof uorganisk arsen. Ris og risprodukter har et naturligt indhold af uorganisk arsen, og mængden afhænger af jordforholdene og kan svinge meget fra egn til egn. Man kan derfor ikke udpege ris fra bestemte lande som mere eller mindre arsenholdige.
Riskiks
Risgrød
Risdrik
?
Ris kan indgå i en sund kost

Ris kan fortsat indgå i en varieret, sund kost.

Læs mere om kostrådene på www.altomkost.dk

Ris har et naturligt indhold af uorganisk arsen, som er vurderet til at være kræftfremkaldende ved et højt indtag. Det betyder, at mennesker, der gennem mange år dagligt spiser mad med uorganisk arsen, har en forøget risiko for kræft.

I forhold til børn skal man være særligt påpasselig på grund af deres relative store indtag i forhold til kropsvægt.

+ Er det bedre at spise en type ris frem for en anden type?

Brune, røde og sorte ris og produkter baseret på fuldkornsris, indeholder næsten dobbelt så meget uorganisk arsen som hvide ris.

Det er stadig vigtigt, at spise fuldkornsprodukter, herunder fuldkornsris, men variation er vigtig. Variation bør også omfatte morgenmadsprodukter, som ikke kun bør være risbaseret.

Ris, herunder fuldkornsris, kan stadig sagtens indgå i en sund kost.


+ Uorganisk og organisk arsen

Sundhedsskadelige effekter af arsen er relateret til uorganisk arsen, som findes overalt i jord og grundvand og dermed også i drikkevand, ris og visse typer af tang. Derudover indeholder kosten, fx fisk, organisk arsen, men dette er uden sundhedsmæssige problemer.

?
Giv børn forskellige grødtyper

Varier grøden og giv ikke risbaseret grød som fx rismelsgrød eller risengrød til din baby eller dit barn hver dag.

Det gælder både hjemmelavet og industrielt fremstillet grød. Vær opmærksom på, at andre former for grød som fx fuldkornsgrød kan indeholde ris.
?
Giv ikke børn risdrik

Risdrik indeholder uorganisk arsen. Tilbyd dit barn almindelig mælk med mindre dit barn har allergi eller laktoseintolerance.
?
Giv ikke børn riskiks

Riskiks indeholder en del uorganisk arsen. Tilbyd dit barn andre produkter fx frisk frugt.

Riskiks er ikke et produkt, vi har svært ved at undvære i vores kost, da det ikke er en basisfødevare og ikke er et sundt og nærende mellemmåltid.

 Se kampagnefilmen

Du skal acceptere marketing-cookies for at se denne video.

Følg os på Facebook

Du skal acceptere marketing-cookies for at aktivere denne funktion.