Guide

Naturlige giftstoffer i nogle typer frugt og grønt

Vær opmærksom hvis du spiser grønne kartofler, brune/plettede pastinakker og selleri, rå champignon, bitter squash, stjernefrugt og hjemmelavet most af æbler og pærer – de kan have et højt indhold af naturlige giftstoffer.
Pastinak
Champignon
Squash
?
Kassér grønne kartofler

Giftstoffer af typen glykoalkaloider dannes især i kartofler, som udsættes for sollys (kartoflerne bliver grønne), får mekaniske skader eller rammes af skimmelangreb.

Sådanne kartofler af dårlig kvalitet kan have et højt indhold af glykoalkaloider og bør kasseres. Spisekartofler med højt indhold af glykoalkaloider kan bl.a. give hovedpine, mavesmerter og diarré.

• Fjern evt. spirer – kartoffelspirer har et højt indhold af glykoalkaloid.
• Spis kun kartoflens knold. De øvrige plantedele er giftige.
• Opbevar ikke kartofler i lys.
?
Kassér rod/knold fra pastinak og selleri, hvis de er angrebet af svamp eller mekanisk beskadigede


Furokumariner (også kaldet furanokumariner) findes i skærmplanter som pastinak og selleri, men også i persille.

Indholdet er højere i skrællen af selleriknold og pastinakrod end i det indre af disse knolde/rødder. Indholdet af furokumariner stiger betydeligt, hvis disse plantedele skades mekanisk eller angribes af svampe. Indholdet stiger også i tilsyneladende sundt udseende dele af knolden eller roden og ikke kun i de beskadigede dele.

Man kan nedsætte indtaget af furokumariner ved at:
• kassere rod/knold fra pastinak og selleri, hvis de er angrebet af svamp eller mekanisk beskadigede; hele roden/knolden skal kasseres
• skrælle rodfrugter som selleri og pastinak, da indholdet af furokumariner er højest i skrællen

+ Hvor findes furokumariner også?

Furokumariner findes også i citrusfrugter som grapefrugt, lime og citron. Her er indholdet højere i skrællen end i frugtkødet.

Furokumariner kan også findes i visse typer æteriske olier, der bruges som aroma, og som udvindes fra skrællen af citrusfrugter, fx bergamot-, lime- eller grapefrugt. Furokumariner i grapefrugtjuice kan påvirke omsætningen af visse lægemidler.


+ Risiko ved indtag af furokumariner

Hvis man får et meget højt indhold af furokumariner med kosten og derpå udsættes for sollys eller ultraviolet lys fra solarier, kan man udvikle fotosensibilitet. Huden bliver varm, rød og øm som ved solskoldning, og der kan være kløe og hovedpine. Disse effekter formodes at forekomme sjældent.

Nogle furokumariner er kræftfremkaldende, men risikoen anses for at være ubetydelig, hvis indtagelsen er mindre end de doser, der giver fototoksisk effekt.

?
Spis ikke rå champignon i store mængder


Du bør ikke spise champignons i meget store mængder. Det gælder både vilde og dyrkede champignons, herunder portobello.

Hvis du koger eller steger champignons og smider kogevandet væk, nedsættes indholdet af giftstoffer i svampene.

Giftstoffer i champignons, phenylhydraziner, er mistænkt for at være kræftfremkaldende.

+ Hvad er et stort champignon-forbrug?

Gennemsnitsdanskeren spiser ca. 2,2 kg årligt. Hvis du vurderer, at du spiser mere end dette, skal du holde igen med at spise rå champignons.

?
Spis ikke squash med bitter smag


Squash kendes også under navnene courgette eller zucchini. Smag forsigtigt på de squash, du vil anvende. Hvis squashen smager bittert og/eller metalagtigt, skal den smides ud.

Squash med bitter smag kan give mavesmerter, diarré og opkast. Man kan få symptomer efter få timer ved at spise selv små mængder af grønsagen – uanset om den er rå eller tilberedt.

+ Hvad er årsagen til sygdomstilfældene med bitter squash?

Squash kan danne såkaldte cucurbitaciner, som er nogle af de mest bittertsmagende stoffer, der kendes.

?
Nyrepatienter skal undgå stjernefrugt

Nyrepatienter kan ikke tåle at spise stjernefrugt/karambol (Averrhoa carambola L.)

Symptomer kan optræde allerede ved indtag af ½ stjernefrugt, og kan ved højere indtag medføre døden. Derfor bør nyrepatienter helt undgå at spise stjernefrugt.

Det er uvist, hvilket stof i stjernefrugt der er giftigt.
?
Undgå, at der opstår svampegiftstoffer, når du presser æble- og pæresaft

Æbler og pærer kan indeholde svampegiften patulin, og det skal du især være opmærksom på, hvis du presser saft af frugterne.

• Behandl frugterne så skånsomt som muligt
• Opbevar frugten i rene beholdere
• Undgå al rådden frugt – også frugt med kun mindre rådangreb
• Opbevar frugten under 5 °C, indtil den presses
• Frugtsorter med åben top er særligt modtagelige over for råd ved kernehuset. Skær æblet igennem og kig efter råd ved kernehuset inden presning
• Saftpresser og andet udstyr skal være rent

Læs mere om, hvordan du holder en god hygiejne ved presningen, i guiden Sådan holder du en god hygiejne, når du presser æblemost.

 Se kampagnefilmen

Følg os på Facebook