Kend dit sødestof

​Sødestoffer bruges som erstatning for sukker, blandt andet for at reducere kalorieindholdet i fødevarer. Anvendelse af sødestoffer i fødevarer er reguleret i EU. Kun risikovurderede og godkendte sødestoffer må bruges, og kun i visse fødevarer i bestemte mængder. Så alle sødemidler er uskadelige i de mængder og de fødevarer, der står på EU-listen over tilladte tilsætningsstoffer.
aspartam
birkesød
stevia
?
Kun godkendte sødestoffer må bruges i visse fødevarer

De sødestoffer, som anvendes i visse fødevarer, er blevet vurderet af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA. EFSA fastsætter en såkaldt ADI-værdi, der står for Acceptabelt Dagligt Indtag. Det er den mængde af et stof, man kan spise hver dag hele livet uden sundhedsmæssige risici.

Hvis EFSA finder, at et tilsætningsstof er acceptabelt at indtage i de anmodede mængder og i forhold til bidraget fra andre fødevarer, kan EU-Kommissionen godkende stoffet, hvis der er en god begrundelse for at anvende stoffet, og det ikke giver anledning til vildledning af forbrugerne.
?
Sødestoffer forbindes ikke med allergi

Hvis du har tendens til allergi, er der ingen risiko ved at indtage sødestoffer, da der ikke er fundet forbindelse mellem sødestoffer og overfølsomhed.
?
Kig ingredienslisten igennem

Du kan som forbruger orientere dig på madens indpakning, hvis du vil se, om der er tilsat sødestof, og i givet fald hvilket.

Alle sødestoffer, der er anvendt i en fødevare, skal nemlig mærkes i ingredienslisten med tilsætningsstofkategori (sødestof) og E-nummer eller navn (fx E 951 eller aspartam). Derudover skal der stå ”tilsat sødestof” eller "tilsat sødestof og sukker”.

Se eksempler på sødestoffer
?
Vær opmærksom på stærkt sødende stoffer

Stærkt sødende stoffer søder meget mere end sukker, og det er derfor kun nødvendigt at tilsætte små mængder til maden. Dette giver typisk maden et indhold på få kalorier, men det afhænger af, hvad sukkerfylden i produktet er erstattet med. Eksempler på stærkt sødende stoffer er aspartam og steviolglycosider.

+ Undgå aspartam, hvis du har Føllings syge (PKU)

Mennesker, der lider af den medfødte sygdom Føllings syge (phenylketonuri), kan ikke tåle phenylalanin, som er et stof, der fremkommer, når aspartam nedbrydes i kroppen. Derfor skal personer med Føllings syge undgå fødevarer, som indeholder dette sødestof.

Fødevarer, der er tilsat aspartam, skal mærkes med ”indeholder en phenylalaninkilde” af hensyn til personer, der lider af Føllings syge (phenylketonuri (PKU)).


+ Stevia-planten må ikke bruges som sødestof

Det er kun sødestoffet steviolglycosid (E 960), som er udvundet fra planten stevia, der må bruges. Stoffet blev godkendt i EU i 2011 efter en grundig risikovurdering. Det er godkendt til bestemte fødevarer i bestemte mængder. Selve planten Stevia er ikke en godkendt fødevare og må derfor ikke markedsføres som en fødevare.

?
Svagt sødende stoffer søder omtrent det samme som sukker

Svagt sødende stoffer går under den samlede betegnelse polyoler. Stofferne søder omtrent det samme som sukker og har derved den fordel, at de ikke kun erstatter sukkerets søde smag, men også sukkerets fylde. Polyoler må anvendes i fx sukkerfrit eller energireduceret slik, desserter, kager, marmelade, saucer og produkter til særlig ernæring. Polyoler må også anvendes som smagsforstærker i en lang række fødevarer i en mængde, der ikke giver en sødende effekt.

+ Eksempel: birkesød (E967 Xylitol)

Xylitol fremstilles ved kemisk behandling af xylose (træsukker), der forekommer naturligt og især udvindes af birkebark. Det må anvendes i fødevarer, der normalt må tilsættes sødestoffer i den mængde, der er nødvendig for at opnå den søde smag. Det er produkter, som er energireducerede eller uden tilsat sukker.


+ Sødestoffer med over 10% polyoler kan virke afførende

Hvis der er mere end 10% polyoler i en fødevare, skal fødevaren mærkes med ”kan have afførende virkning”.

?
Sødestoffer i madlavning

Nogle sødestoffer kan købes i butikkerne og anvendes til madlavning derhjemme. Det er dog ikke alle sødestoffer, der er lige velegnede.

Aspartam nedbrydes ved opvarmning og kan derfor ikke anvendes i mad, der skal bages eller koges.

Steviolglycosider kan anvendes i kager og andet mad, der opvarmes. Man skal være opmærksom på, at man derved nemt kan overstige den mængde, som eksperterne vurderer, er forsvarlig at spise.
?
Sødestoffer kan købes som sødetabletter til kaffe og the

Det skal fremgå af ingredienslisten, hvilke sødestoffer der er i tabletterne.
?
Hvis du helt vil undgå sødestoffer

Hvis vil undgå kunstige sødestoffer, kan du vælge økologiske fødevarer, da de ikke må tilsættes sødestoffer.

 Se kampagnefilmen

Du skal acceptere marketing-cookies for at se denne video.

Følg os på Facebook

Du skal acceptere marketing-cookies for at aktivere denne funktion.