Guide

Kend dit konserveringsstof

Konserveringsstoffer anvendes i mange fødevarer for at forlænge deres holdbarhed og forhindre, at du bliver syg af maden, på grund af vækst af bakterier og gær- eller skimmelsvampe (mug).
Nitrit
Sulfit
?
Konserveringsstoffer forlænger holdbarheden af fødevarer

Fødevarer, der står ubeskyttet hen ved almindelig stuetemperatur, bliver hurtigt fordærvet. Dvs. at den bliver angrebet af mikroorganismer som bakterier og skimmelsvampe (mug). Disse mikroorganismer kan, hvis de får lov til at udvikle sig, danne giftige stoffer (toksiner), eller de kan, når de bliver spist, i sig selv give sygdom.

Ved at opvarme fødevarer vil man dræbe de fleste mikroorganismer, mens man ved køling – og især frysning – hæmmer væksten af mikroorganismer. Men så snart temperaturen bliver normal igen, er fødevaren lige så udsat for fordærvelse som før, den kom på køl. Der kan derfor i visse tilfælde være behov for at kunne hæmme bakteriers og svampes vækst med kemisk konservering, dvs. ved hjælp af konserveringsstoffer.

Det er af sundhedsmæssige og ressourcemæssige grunde nødvendigt at beskytte fødevarer mod fordærvelse. Til gengæld giver moderne hygiejne og teknologi mulighed for at klare sig med mindre kemisk konservering.
?
Kun godkendte konserveringsstoffer må bruges i visse fødevarer

De konserveringsstoffer, der anvendes i fødevarer solgt i EU, er blevet vurderet af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet EFSA. EFSA fastsætter en såkaldt ADI-værdi, der står for Acceptabelt Dagligt Indtag.

ADI er den mængde af et stof, du kan tåle at spise hver dag gennem hele livet uden sundhedsmæssige risici. De tilladte mængder for et stof sikrer dermed, at ADI ikke overskrides.

Se EU´s liste over godkendte tilsætningsstoffer
?
Kig ingredienslisten igennem

Det skal fremgå af ingredienslisten på en fødevare, hvilke tilsætningsstoffer den indeholder. I ingredienslisten skal stoffets kategori og navn eller E-nummer anføres. Eksempelvis ”Konserveringsstof: Svovldioxid” eller ”Konserveringsstof: E 220”.

Konserveringsstofferne har E-numrene 200-299.
?
Salt, syre og sukker kan også bruges til konservering

Salt har gennem århundreder været brugt til at konservere kød og fisk. Da det viste sig, at visse typer af salt var mere egnede end andre til formålet, fandt man ud af, at det skyldtes et naturligt højt indhold af nitrat, som omdannes til nitrit i kødet (i dag kendt som tilsætningsstofferne E249 og E250).

Sukker er konserverende i store koncentrationer og bruges fx i marmelade. Hvis man til gengæld ønsker at spare på sukkeret og evt. bruge mere frugt, kan det være nødvendigt at tilsætte konserveringsstoffer for at opnå en vis holdbarhed.

Syrer kan bruges som konservering, fordi bakterier samt gær- og skimmelsvampe har svært ved at gro i et surt miljø.
?
Ekstra lave grænseværdier i Danmark for indholdet af nitrit i kødprodukter

Danmark har siden 1995 haft særregler for anvendelse af nitrit (E249 og E250) i kødprodukter ud fra hensyn til beskyttelse af folkesundheden. På trods af de lave grænseværdier har Danmark været i stand til at bekæmpe pølseforgiftning.

Kødprodukter, der bliver solgt i Danmark, men er produceret i udlandet, skal også overholde de danske grænseværdier.

Læs mere om nitrit på emnesiden Nitrit.
?
Visse konserveringsstoffer kan give allergi

Det er ofte helt almindelige fødevarer, fx mælk, æg og nødder, som nogle kan være overfølsomme for. Visse tilsætningsstoffer kan dog også give overfølsomhedsreaktioner.

De konserveringsstoffer, der kan give en overfølsomhedsreaktion, er benzoesyre, benzoater, sorbinsyre, sorbater, svovldioxid og sulfitter.
?
Spar på abrikoser med sulfitter til børn

Sulfitter er konserveringsstoffer (E 221-228), der anvendes pga. den konserverende effekt, og fordi de er med til at bevare frugtens lyse farve, fx i tørrede abrikoser.

Ved blot at spise 2 tørrede abrikoser kan et barn på 30 kg komme til at overskride det acceptable daglige indtag (ADI) for sulfitter.

Hvis du vil undgå sulfitter i tørret frugt, skal du vælge økologi. Økologiske tørrede abrikoser er ikke tilsat sulfitter og har derfor en mørkere farve.
?
Hvis du vil undgå konserveringsstoffer

I økologiske fødevarer er der kun tilladt ganske få konserveringsstoffer. Det betyder, at holdbarheden af økologiske produkter ofte er kortere end andre produkter.

 Se kampagnefilmen

Følg os på Facebook