Guide

Test jer selv - Er I klar til kæledyr?

Er jeres familie klar til kæledyr? Og hvilket skal I vælge? Tag testen og kom nærmere svaret.
?
Hvilken type hjem bor du i?


+ Lejlighed

1 point

Bor du i lejlighed, er det en god idé først at undersøge, om der er regler for hvilke kæledyr du må holde.

I lejligheden er der muligvis begrænset plads indendørs og manglende adgang til have, og du bør derfor overveje, om dit nye kæledyr kræver meget eller lidt plads. Fisk, krybdyr, og nogle former for gnavere kan have det rigtig fint på begrænset plads. Fugle har det bedst, hvis de har mulighed for at tage en flyvetur – det kan dog sagtens foregå indendørs på togt igennem lejligheden.


+ Hus

2 point

Bor du i hus, har du måske flere etager. Er der trapper, skal du overveje om dit nye kæledyr skal kunne opholde sig på flere af etagerne. Vælg et kæledyr, der kan tage trappen uden problemer, hvis det er meningen, at det skal med rundt i hele huset. Katte og flere hunderacer kan ubesværet klare trapper.

Er huset meget stort, og regner du med at kæledyret primært skal opholde sig i et bestemt rum, så overvej om det skal have en artsfælle til underholdning eller om dyret skal være i det rum, hvor der oftest er mennesker.

Har du adgang til have, kan du overveje og om du skal have et kæledyr, der skal være primært inde, ude eller begge dele – se i længere nede i testen.


+ Landsted/gård

3 point

Har du godt med plads både inde og ude, giver det flere muligheder for at vælge præcis det kæledyr, som du gerne vil have.

Der er måske ikke så mange begrænsninger i forhold til om dyret har ”plads nok”, men det kan i stedet være en overvejelse værd, om det skal være et kæledyr i et bur på et værelse et andet sted end der, hvor familien primært opholder sig. I det tilfælde kan det være en fordel, hvis det har en artsfælle. Alternativt kan det være en fordel med et dyr, der kan bevæge sig derhen, hvor I er.

Du skal ligeledes overveje, om du skal have et kæledyr, der skal være primært inde, ude eller begge dele – se i længere nede i testen.

?
Hvor lang tid kan jeg bruge på at passe mit kæledyr?


+ Under 30 minutter dagligt

1 point

Alle kæledyr har brug for dagligt opsyn, tildeling af mad, vand og rengøring. Mange kæledyr har derudover også behov for aktivering og pelspleje.

Har du ikke så meget tid i hverdagen kan fisk, udvalgte arter af krybdyr, gnavere og fugle være en mulighed, da de som udgangspunkt kræver mindre tid. Der kan være få daglige opgaver forbundet med at have disse dyr, men ugentligt skal du regne med, at der skal bruges mere tid på rengøring og aktivering.

Du kunne også overveje i stedet at låne et kæledyr hos venner eller bekendte, der måske har behov for pasning i kortere tid. Alternativt finder der byggelegepladser og besøgsgårde, hvor man er flere om at passe dyrene.


+ Under 1 time dagligt

2 point

Alle kæledyr har brug for dagligt opsyn, tildeling af mad, vand og rengøring. Mange kæledyr har derudover også behov for aktivering og pelspleje.

Har du ikke mulighed for at afsætte mere end en time, så overvej, hvad du helst vil bruge tid på ud over de basale nødvendigheder, som fodring og rengøring. Nogle dyr har meget behov for selskab og aktivering, andre kræver særlig pelspleje og nogle dyr kræver megen motion.

Overvejer man eksempelvis kat, skal der tømmes kattebakke et par gange dagligt, og der skal fodres og skiftes vand. Kræver den pelspleje, skal der afsættes tid af til det. Er det en kat som kun er indendørs, skal der dagligt bruges tid på at aktivere katten.

Kaniner og marsvin kræver daglig rengøring, pelspleje og aktivering – særligt, hvis de holdes alene i bur, da kaniner og marsvin er flokdyr, der har det bedst ved ikke at være alene.


+ Mere end 1 time dagligt

3 point

Jo, mere tid, du har til dit kæledyr, jo bedre.

Har du mere end en time om dagen, som du kan bruge på dit kæledyr, kan du overveje, hvordan tiden skal bruges. Alle kæledyr har brug for dagligt opsyn, tildeling af mad, vand og rengøring. Mange kæledyr har derudover også behov for aktivering og pelspleje.

Overvejer man eksempelvis hund, skal man afsætte tid til at gå ture med den, mens en langhåret kat vil have brug for megen pelspleje. Nogle fugle, særligt de større arter af papegøjerne, har et meget stort behov for selskab og aktivering.

?
Hvor længe skal kæledyret være alene i hverdagen?


+ Mindre end 4 timer i døgnet.

4 point.

Der er intet i vejen for, at kæledyr kan være alene i kortere tidsrum i løbet af en dag, selvom nogle kæledyr er flokdyr og trives bedst ved at have selskab.


+ 4-8 timer i døgnet.

1 point.

Der er intet i vejen for, at kæledyr lærer at være alene i kortere tidsrum i løbet af en dag, selvom nogle kæledyr er flokdyr og trives bedst ved at have selskab.

Derfor er det vigtigt, at du overvejer, hvor mange gange i løbet af en uge, dit kæledyr skal være alene. Nogle dyr trives fint med at være alene, men skal blot tilses dagligt, mens andre kun kan være alene i nogle timer.

Alt efter hvordan kæledyret holdes, i forhold til socialt samvær, plads og aktivering, er der varierende behov for kontakt med dig som ejer.


+ Mere end 8 timer i døgnet.

0 point.

Er du meget væk hjemmefra så overvej et kæledyr, der fra naturens side ikke er et flokdyr. Derudover kan det være en god idé at overveje, om dyret skal kunne gå frit rundt, og hvis det skal holdes på begrænset plads, så overvej fisk eller krybdyr, der fra naturens side ikke bevæger sig så meget.

Alt efter hvordan kæledyret holdes, i forhold til socialt samvær, plads og aktivering er der varierende behov for kontakt med dig som ejer.

?
Hvor mange penge jeg er parat til at bruge


+ Under 200 kr./mdr

0 point

Husk, der er mange udgifter forbundet med at holde kæledyr. Prisen for at anskaffe dyret er ofte det mindste.

Overvej dyr som fisk eller krybdyr, der ikke fodres så ofte og som primært koster i lys og varme. Men også her skal du være forberedt på uforudsete udgifter som dyrlægeregning.

Udgifter til et kæledyr kan variere meget, men i sidste ende overrasker det de fleste kæledyrsejere, hvor meget de egentlig bruger årligt på deres dyr.

Du skal være forberedt på udgifter til foder, udstyr som bur, indretningsmaterialer og strøelse, men også dyrlægeregninger, pension ved ferier, pelspleje, obligatorisk forsikring for hunde eller en sygeforsikring tæller med i udgifterne.

Det kan være en god ide af lægge et beløb til side hver måned, så du er forberedt på uforudsete udgifter.


+ Mellem 200-500 kr./mdr.

1 point

200-500 kr./mdr. er i mange tilfælde nok, men du skal huske, at beløbet er gennemsnitligt/mdr.

Udover faste udgifter til foder, eventuel strøelse og obligatoriske forsikringer skal beløbet også dække uforudsete udgifter til dyrlæge, evt. pasning under ferie, pelspleje, legetøj og andet udstyr til dyret.

Det kan være en god ide af lægge et beløb til side hver måned, så du er forberedt på uforudsete udgifter.


+ Mellem 500-1000 kr./mdr.

3 point

Mellem 500 og 1000 kr. om måneden er typisk det, det koster at holde eksempelvis hund – så havde du planer om et mindre kæledyr med færre faste udgifter, så skulle det heller ikke være noget problem.

Det er altid godt at medregne uforudsete udgifter til dyrlæge og evt. pasning under ferie, udover faste udgifter til foder, legetøj og obligatoriske forsikringer. Derudover er det rart med luft i budgettet til indkøb af andet udstyr til dyret.

Uanset hvilket kæledyr du anskaffer dig er det vigtigt med luft i budgettet, så det ikke er økonomien der er en begrænsning for dyrets trivsel.

?
Hvor ofte er husstanden tom?


+ Jeg/vi er væk en dag ad gangen en gang i mellem

4 point

Alle kæledyr har behov for dagligt tilsyn, men de fleste dyr vil godt kunne klare at blive tilset af en fremmed i ny og næ.

Afhængigt af hvilket kæledyr du anskaffer dig, og hvordan de holdes, vil der være forskellige behov for daglig kontakt med mennesker.

Sociale dyr eller flokdyr, som papegøjer/papegøjefugle, hunde, og kaniner og marsvin bør holdes sammen med artsfæller eller have meget daglig kontakt med deres ejer. Vær dog opmærksom på, at nogle dyr kun kan holdes i samme bur/rum, hvis de er opvokset sammen.


+ Jeg tager på mange korte rejser, hvor jeg er væk under en uge ad gangen

2 point

Alle kæledyr har behov for dagligt tilsyn, men de fleste dyr vil godt kunne klare at blive tilset af en fremmed i ny og næ.

Nogle kæledyr, som krybdyr, fisk, kaniner, marsvin, katte kan være alene hjemme, hvor der dog skal komme nogen forbi dagligt og fodre, skifte vand og tilse dem. Andre kæledyr er mere tidskrævende og skal have mere samvær med mennesker end et enkelt dagligt besøg.

Sociale dyr eller flokdyr, som papegøjer/papegøjefugle, hunde, og kaniner og marsvin bør holdes sammen med artsfæller eller have meget daglig kontakt med deres ejer.


+ Vi er ofte væk på længere rejser.

1 point

Alle kæledyr har behov for dagligt tilsyn og er du ofte væk i længere tid af gangen, så overvej et kæledyr, som ikke er så afhængigt af dig. Det kunne for eksempel være fisk eller krybdyr. Begge klarer sig fint alene, hvis blot der kommer nogen en gang dagligt og sørger for mad, vand og rengøring.

Andre kæledyr, der er mere afhængige af dig vil typisk have behov for, at nogen flytter ind og passer det, eller dyret bliver passet i en dyrepension, eller hos andre mennesker man har tillid til.

Sociale dyr bør holdes sammen med artsfæller, eller have meget daglig kontakt med deres ejer.

?
I forbindelse med rejser regner jeg med


+ Mit kæledyr skal være alene.

0 point

Nogle kæledyr kan ikke være alene hjemme i længere perioder. Du skal nøje overveje om det overhovedet er en god ide for dig at holde kæledyr. Alle dyr skal tilses dagligt, og for nogen er det langt fra nok med et enkelt besøg i hjemmet.
Som alternativ kunne du også overveje i stedet at låne et kæledyr hos venner eller bekendte, der måske har behov for pasning i kortere tid. Alternativt finder der byggelegepladser og besøgsgårde, hvor man er flere om at passe dyrene.+ Mit kæledyr skal med på rejse.

3 point.

Det er langt fra alle kæledyr, du med fordel kan tage med på rejser, så overvej grundigt for hvis skyld du tager kæledyret med.

Hunde, og i nogle tilfælde også katte, kan man med fordel tage med på ferie, men der er vigtigt at ferien er grundig tilrettelagt, så det bliver en positiv oplevelse for både dyret og dig

Rejser du eksempelvis med en hund skal du overveje, at der kan være destinationer, som ikke egner sig til, at du tager hunden med. Fx hvis der er meget varmt, eller hvis hunden skal transporteres over meget lange afstande.

Hvis du skal have kæledyr med til udlandet, skal du undersøge, hvad der kræves, , da der kan være forskellige regler fra land til land. Læs mere om rejse med kæledyr


+ Mit kæledyr skal på pension/passes af andre.

2 point.

En pension kan være et godt alternativ, hvis du skal være væk i længere tid.
Før din ”rigtige” ferie kan det være en idé, at du besøger pensionen, så du har set rammerne og føler dig tryg ved at dyret skal passes der.
Kan du få nogen til at flytte ind i dit hjem og passe dit kæledyr mens du rejser, eller få det passet hos andre du har tillid til, er det også et oplagt alternativ.

?
Hvor lang tid påtænker du at have dit kæledyr?


+ Under 2 år

0 point

Måske ved du, at din situation vil ændre sig inden for nærmeste fremtid, eller måske er du bare til kortere uforpligtende forhold, så overvej at anskaffe dig et kæledyr med kortere levetid, som eksempelvis mus. Alternativt kan du få et allerede voksent dyr.

Nogle kæledyr kan blive rigtig gamle, alt efter hvilket dyr du er interesseret i. Det er mange år frem i tiden, hvor du er ansvarlig for dyret og hvor dyret har brug for dig.

Som alternativ kunne du også overveje i stedet at låne et kæledyr hos venner eller bekendte, der måske har behov for pasning i kortere tid. Alternativt finder der byggelegepladser og besøgsgårde, hvor man er flere om at passe dyrene.


+ 2-8 år

2 point

Måske ved du, at din situation vil ændre sig inde for nærmeste fremtid, og det kan derfor være en god idé at overveje et kæledyr, der ikke bliver så gammelt, alternativt anskaffe sig et allerede voksent dyr.

Mindre gnavere og nogle fisk bliver ikke så gamle.


+ Indtil kæledyret dør

4 point

Der er mange gode og sjove oplevelser forbundet med at holde kæledyr. Du får rigtig meget igen, og det kan give meget glæde og positiv energi.

Selvom du har ”hele livet” foran dig, så kan det være godt at have i baghoved, at de fleste hunde og katte bliver over 10 år gamle. Og nogle fugle og de fleste krybdyr bliver over 20 år og måske 50 år gamle.

Det er en god idé på forhånd at overveje, hvor man selv er 10 år frem og om der er plads til dyret ”hele vejen”.

?
Hvor skal kæledyret opholde sig?


+ Inde

2 point

Skal dit kæledyr kun opholde sig inde, så er kæledyr som fisk, krybdyr, fugle og nogle gnavere oplagte. Særligt krybdyr og nogle fugle er afhængige af en konstant temperatur over 20 grader og tåler under ingen omstændigheder frost. Flere af dyrene kan holdes i terrarier, akvarier, volierer eller bure. Du skal dog stadig sørge for, at de har den fornødne plads til at udfolde deres normale adfærd, og særligt fugle har behov for at kunne strække vingerne på en flyvetur.

Planlægger du, at dit kæledyr skal opholde sig i et bur eller lign. skal du være opmærksom på, at flere af dem stadig er sociale og har behov for selskab. Et dyr i et bur på et værelse kan let blive ”glemt”.

Se i øvrigt spørgsmålet om ”hvor ofte er husstanden tom”.


+ Ude

1 point

Planlægger du, at dit kæledyr kun skal være ud, skal du være opmærksom på, at dyret har et tørt og varmt leje, beskyttet imod blæst, regn og direkte sol, hvor det til en hver tid kan søge hen. Du skal selvfølgelig også sørge for, at det har adgang til vand og mad i forhold til dyrets behov.

Dyr som kaniner, marsvin, katte og nogle fugle kan sagtens holdes ude hele året – hvis du blot sørger for, at de kommer ud tidsnok til, at de kan få en god vinterpels og kan vænne sig til kulden. I tilfælde af frost skal der altid være ”flydende” vand og ”huler”, hvor de kan søge hen og holde varmen.

Dyr, der holdes i bure, kan hurtigt blive ”glemt” når vinterhalvårets dårlige vejr og mørke sætter ind. Så overvej, hvor dyret skal placeres, hvis det skal holdes i bur.


+ Inde og ude

3 point

Planlægger du, at dit dyr både skal være ude og inde, er katte og hunde oplagte. Begge kan sagtens klare de store temperaturskift mellem ude og inde som der kan være især i vinterhalvåret. Begge kan også sagtens lære at bruge en lem i en dør eller et vindue og på den måde selv bestemme, hvornår de vil være det ene eller andet sted.

?
Er ansvarsfordelingen i husstanden klar?


+ Jeg klarer det hele selv.

3 point.

Det er altid godt at være klar til at tage det fulde ansvar. På den måde kommer ingen i klemme, når det ”brænder på” – heller ikke kæledyret. Så kan det jo være, at der nogle gange er hjælp at hente fra andre også, som noget ekstra positivt, uden at du forventer det.

Det juridiske ansvar vil altid ligge hos de voksne i husstanden, men børn kan sagtes få opgaver i forbindelse med den daglige pasning.


+ Ja, vi har fordelt opgaverne i mellem os.

1 point.

Det er en god idé fra start at have klare linjer for, hvem der har ansvaret for kæledyret. Det behøver ikke altid være den samme, der står med det sure arbejde. Men hvis I ikke på forhånd har aftalt, hvad der skal gøres og hvornår, kan I hurtigt komme i situationer, hvor basale ting ikke bliver gjort, da ingen føler ansvar for det.

Det juridiske ansvar vil altid ligge hos de voksne i husstanden, men børnene kan sagtes få opgaver i forbindelse med den daglige pasning.


+ Vi tager det som det kommer.

0 point.

Husk, at kæledyr også kan blive syge eller i perioder være mere tidskrævende. Så er det godt på forhånd, at have overvejet situationerne, hvem der skal klare dem og hvordan. Ellers kan det hurtigt ende med at blive en sur pligt, og det er hverken du eller kæledyret tjent med.

Det juridiske ansvar vil altid ligge hos de voksne i husstanden, men børnene kan sagtens få opgaver i forbindelse med den daglige pasning.

?
Se dit resultat


+ 4-10 point

Det virker som om I skal tænke godt over hvilket kæledyr, der passer til jeres familie. Hvis I ikke har så meget tid, plads eller økonomisk overskud, er det vigtigt, at I vælger et kæledyr, der ikke er så krævende.
I kan fx vælge at holde akvariefisk eller visse typer krybdyr, som ikke har brug for samme slags kontakt med ejeren som andre kæledyr. De skal dog stadig tilses mindst en gang om dagen, og det kan koste en del penge at anskaffe sig udstyr til dyret.

Når man anskaffer sig et kæledyr, er det en mangeårig forpligtelse, og det er vigtigt, at man kan sikre dyrets trivsel og sundhed i alle de år.

Hvis I ikke har mulighed for at tage jer af et kæledyr lige nu, er der andre muligheder. I kan fx passe dyr for venner og bekendte, blive plejefamilie for et internat eller tage børnene med på byggelegepladser.


+ 11-19 point

Når man anskaffer sig et kæledyr er det en mangeårig forpligtelse, og det er vigtigt, at man kan sikre dyrets trivsel og sundhed i alle de år.

Det virker som om I har tænkt over mange af konsekvenserne af at få et kæledyr, men det er vigtigt, at I vælger et dyr, der passer ind i jeres familieliv og hvor I kan opfylde dyrets behov.
Desuden er det vigtigt, at I sikrer jer, at I har tid, penge og overskud til kæledyret i hverdagen og i ferierne.

Det kan være en kat, gnaver, kanin eller mindre fuglearter ville passe til jeres familie. Det er sociale kæledyr, som kan være til stor glæde for børn og voksne, men som stadig ikke kræver det samme som andre mere krævende dyrearter.


+ 20-30 point

Det virker som om, at I har tænkt godt over, hvad det betyder, at have et kæledyr.

Selv når I har tid, overskud og økonomisk råderum, er det vigtigt, at I vælger det helt rigtige kæledyr. Når man anskaffer sig et kæledyr er det en mangeårig forpligtelse, og det er vigtigt, at man kan sikre dyrets trivsel og sundhed i alle de år. Man skal også sørge for at vælge det dyr, der passer bedst ind i jeres familie.

Hvis I er indstillet på at kæledyret skal være en stor og varig del af jeres hverdag, kan I måske overveje at anskaffe jer en hund eller en kat. Hvis I gerne vil have et kæledyr mange år frem i tiden, kan I måske overveje en af de større papegøjearter.

Uanset hvad I vælger, er det vigtigt, at I sætter jer godt ind i dyrets behov først. På den måde kan I sikre at det er det rigtige valg – både for jer og kæledyret.