Danske produktionsdyr

Opdræt af fisk. I Danmark opdrætter vi fisk og andre dyr fra havet, for eksempel regnbueørreder og østers.


Danmark har en stor produktion af kød, mælkeprodukter, æg og skind. Vi producerer især kød fra kalve, køer, kyllinger, grise og fisk, mælkeprodukter fra køer, æg fra høner og pels fra mink.

 

Skind fra mink. Vi spiser ikke mink. Men danske minkavlere lever af at sælge minkenes skind, som bruges til for eksempel pelsfrakker.

Dyr som tyre, køer og kalve kalder vi kvæg. Fra kvæg får vi både kød og mælk. Du kender sikkert bøffer og hakket oksekød. Og køerne giver mælk, som vi kan lave yoghurt, smør og ost af.

Kød fra grise

Fra grise får vi også kød. Vi får blandt andet flæskesteg og bacon. I leverpostej er der som regel griselever. Også i mange pølser er der grisekød.

Æg og kød fra fjerkræ

Fugle som høns, kyllinger og ænder kalder vi for fjerkræ. Nogle landmænd producerer kyllinger eller ænder til slagtning. Andre landmænd har høner til produktion af æg. Du har måske smagt kylling eller spejlæg. Måske har du fået andesteg juleaften.

 

​DIN MENING...
Synes du, at der er nogle dyr, som vi skal behandle bedre end andre? Bør vi tage de samme hensyn til fisk, som til for eksempel køer og grise?

 

Hvad betyder ordet?

Griselever: Leveren er et organ, der fjerner affaldsstoffer i kroppen. Lever fra grise bruger vi i fødevarer, som for eksempel leverpostej

Regnbueørred: Den mest almindelige fisk i danske hav- og dambrug. En lakseart, der lever både i ferskvand og i saltvand.

Østers: En 8-15 cm stor musling, der produceres i for eksempel Limfjorden.