Sådan undgår du at få roskildesyge via madvarer

​I denne guide kan du læse om, hvad du kan gøre for at undgå at få roskildesyge fra norovirus.
Roskildesyge
?
Vask hænder

Vask hænder med vand og sæbe efter toiletbesøg og ofte, mens du laver mad. Så begrænser du smitten med norovirus. Håndsprit virker ikke mod norovirus, men det gør vand og sæbe.

Se også noroviruskampagnen - undgå roskildesyge
?
Hvis du har roskildesyge, bør du ikke lave mad til andre

Hvis du er – eller lige har været - syg af roskildesyge, bør du ikke lave mad til andre. Du kan nemt smitte andre via maden, for norovirus er meget smitsomt.
?
Skyl frugt og grønt

Skyl altid frugt og grønt grundigt.
?
Kog frosne bær

Giv frosne bær et kort opkog på mindst 1 minut, hvis du bruger dem i fx smoothies, som kagepynt eller til desserter, der ikke bliver opvarmet.

Læs mere i guiden "Sådan bør du behandle frosne bær"

Læs om kampagnen ”Brug bærret – men kog det!"

+ Hvorfor er det kun de frosne bær der skal koges?

Det er kun de frosne bær, der har givet sygdomsudbrud i Danmark. De frosne bær, vi kan købe i Danmark, er oftest udenlandske bær.

Bær er meget sarte og får stort set ikke anden behandling end frysning, fra de bliver plukket, til de når ud til forbrugerne. Hvis bærrene er blevet forurenet med virus under plukning eller fra forurenet vandingsvand, kan der være virus i de frosne bær.

Virus kan overleve frysning i meget lang tid, men de uddør, når de opbevares ved stuetemperatur og i sollys.


+ Skal man også varmebehandle bær fra egen have?

Bær kan blive forurenet ved vanding med forurenet vand, fx kloakspildevand, eller hvis plukkeren har været syg med Roskildesyge og ikke har vasket hænder, inden bærrene plukkes.

Hvis disse forhold er i orden, kan man roligt bruge skyllede bær dyrket i egen have - både friske og frosne hjemmedyrkede bær.

?
Vær særlig opmærksom på hygiejnen, hvis dine bofæller ligger med roskildesyge

Hvis du blandt familie og bofæller ved, at nogle har - eller lige har haft – roskildesyge, skal du være ekstra omhyggelig med den personlige hygiejne. Sørg for at vaske hænder ofte og skifte tøj, hvis du har været i kontakt med opkast eller afføring.
?
Vær opmærksom når du spiser mad fra buffeter

• Vask hænderne grundigt, inden du går til buffeten.
• Brug tænger og skeer til at tage maden med, og sig til
køkkenet, hvis bestik til fadet er faldet ned i skålen.
• Hold om brødet med et klæde, når du skærer det.
• Tag en ny tallerken ved en ny portion.
• Hold dig fra buffet'en, hvis du er syg med opkast eller diarré - du smitter andre.

Følg os på Facebook