Gå til hovedindhold
Du forsøger muligvis at få adgang til dette websted fra en sikret browser på serveren. Aktivér scripts, og genindlæs siden.
SharePoint
Log på
Følg
Tweet
Sådan vurderer du, om maden kan spises efter ”Bedst før”
Mad mærket med ”Sidste anvendelsesdato” skal altid smides ud efter denne dato. Mad mærket med ”Bedst før” kan derimod godt spises efter denne dato. Her skal du dog bruge dine sanser til at afgøre det.
Bedst før
Se på maden
Hvis maden er mærket med ”Bedst før”, kan man se på maden, om den er blevet for gammel eller fordærvet.
• Der kan være mug – selvom der kun er en lille mugplet på fx en peberfrugt, kan der godt være spredt skimmelsvampe langt ind i peberfrugten, og derfor er det ikke nok blot at skære det mugne område væk.
• Råd – er der gået råd i fx din peberfrugt kan du godt skære det væk og spise resten.
• Fødevaren kan være misfarvet, slimet eller harsk – dette bliver du som udgangspunkt ikke syg af.
Læs mere om, hvordan du behandler mugne fødevarer
Ret
Lugt til maden
Hvis maden er blevet for gammel, kan den få en ubehageligt sur eller harsk lugt.
Lugter fødevaren uappetitlig, bør du ikke spise den.
Fx for gammel mælk kommer til at lugte grimt og surt og er fyldt med klumper.
Ret
Smag på maden
Hvis maden lugter og ser fin ud, kan du smage på en lille smule af den. Smager den fint, er der ikke noget i vejen med den.
Smager maden derimod dårligt, skal du smide den ud. Husk at du ikke bliver syg af at have smagt på maden. Du bliver nemlig ikke umiddelbart syg af at indtage de bakterier, der fordærver din mad.
Husk dog altid både at holde god køkkenhygiejne og personlig hygiejne, når du er i køkkenet.
Læs mere om god køkkenhygiejne i guiden
"God køkkenhygiejne: Spred ikke bakterier og virus"
.
Ret
Læs mere om fordærvende mikroorganismer
Fordærvende mikroorganismer
Ret
Følg os på Facebook
Du skal
acceptere marketing-cookies
for at aktivere denne funktion.