Guide

Sådan begrænser du madspild i husholdningen

Danskerne smider hvert år 260.000 ton mad ud. Læs om, hvordan du kan reducere madspildet i din husholdning.
Madspild
?
Hvad er madspild egentlig?

"Madspild" betegner den del af madaffaldet, der kunne være blevet spist.

Altså tæller æggeskaller, knogler og kaffegrums ikke som madspild, hvorimod spirede kartofler, rynkede æbler og muggent brød tæller som madspild, da dette alt sammen kunne have været spist.
?
Danskerne smider ca. 260.000 ton mad ud om året!

Til sammenligning er madspildet i detailleddet på godt 150.000 ton, hvilket især sker indenfor frugt og grønt. Disse produkter bliver ofte sorteret fra alene på grund af størrelsen, hvilket skyldes efterspørgsel på bestemte størrelser, fx salathoveder.

Vurderinger viser, at danskerne spilder mad for 8,4 milliarder kroner om året. Dette tal er uden fødevarer såsom fisk, sukkervarer og øvrige ingredienser, hvilket vurderes til at være op mod 1 milliard kroner årligt, hvoraf halvdelen af spildet sker i danskernes eget hjem.
?
Så meget smider en familie på 4 ud årligt

Tal viser, at en familie på to voksne og to børn smider mad ud for op mod 10.000 kr. om året.

Dette svarer til, at omkring 20 procent af familiens samlede madindkøb ikke bliver spist, eller at hver femte indkøbsvogn ryger direkte i skraldespanden i stedet for på middagsbordet.
?
Hvad kan du selv gøre?

Følg de fem råd og vær med til at begrænse madspildet:

• Køb kun den mad, der er behov for
• Opbevar maden korrekt
• Tilbered kun den mad, der vil blive spist
• Gem madrester og brug dem senere
• Vær opmærksom på holdbarhedsmærkningen – ikke alle varer skal i skraldespanden efter udløb. Læs mere: Sådan vurderer du, om din mad kan spises efter holdbarhedsdatoen


Find også gode råd i disse småfilm:

Brug ikke sølvpapir til citron
Brug din osterest på pizzaen
Brug broccolistokken til pure
Bag chips af kartoffel- og gulerodsskræller
Put din rest af ris i brødet

Følg os på Facebook