Guide

Så længe kan din mad holde sig

​Her finder du en oversigt over, hvor længe dine fødevarer holder sig efter åbning ved korrekt opbevaring i køleskabet og fryseren. Husk, at du altid skal se på holdbarhedsmærkningen for uåbnede varer.
Holdbarhed
?
Kød

I køleskab:

• Råt kød, hele stykker, fx oksekød: 3-4 dage.
• Andre kødsorter: 2-3 dage.
• Råt kød, udskåret: 1-2 dage.
• Råt hakket kød, fars, medister og lignende: Tilberedes samme dag.
• Råt fjerkræ: 2-4 dage.
• Kødpålæg: 2-4 dage afhængig af varens art. (Spegepølse og lignende har længere holdbarhed)
• Tilberedt kød og sammenkogte retter: 2-3 dage.
Råd om opvarming og afkøling af mad:
God køkkenhygiejne i private hjem - Varm maden op
God køkkenhygiejne i private hjem - Køl maden af


I fryseren

• Hakket kød 4 måneder
• Svinekød 3 - 6 måneder
• Hele stykker oksekød 1 år
• Lammekød 1,5 år
• Vildt magert 1,5 år
?
Fisk

I køleskab:

• Rå fisk, fiskefars og torskerogn: Tilberedes samme dag.
• Tilberedt fisk: 1-2 dage.
• Røget sild, makrel, ål, torskerogn: 4-8 dage, afhængig af hvor nyrøget varen er.
• Røget laks, hellefisk: 2-3 dage.
• Gravet laks: 1-2 dage.


I fryser:

• Fed fisk 1-2 måneder
• Fiskefars 1-2 måneder
• Mager fisk 3-6 måneder
• Gravet og røget 3-4 uger
?
Fiskekonserves

I køleskab:

• Marineret sild, kryddersild og lignende: 8-10 dage.
• Makrel, tun, laks, kippers, torskerogn: 2-3 dage.
• Muslinger, kaviar, rejer, krabber: Højst fra dag til dag.
?
Mejeriprodukter

I køleskab:

• Mælk og fløde: 2-3 dage.
• Surmælksprodukter: 4-5 dage.
• Smør, margarine, fedt: Se datomærkning.
• Skæreost: 3-4 uger.
• Skimmelost: 4-5 dage efter osten er fuldmoden.


I fryser:

• Mælkeprodukter: 3 måneder (fløde bør fx ikke bruges til piskefløde, men sagtens til sovs osv.)
• Ost: 3-4 måneder (alt efter fedtindhold)
?
Æg

I køleskab:

• Hele æg: 3-4 uger. Se datomærkning.
• Æggeblommer: 1 dag.
• Æggehvider: 2-3 dage.
• Retter med rå æg: Spises samme dag de er tilberedt.
• Varmebehandlede æggeretter: 1-2 dage.
• Pasteuriserede æg: 1-2 dage.
• Mayonnaise og mayonnaisesalater: 2-3 dage.
?
Frugt og grønt

I køleskab

• Brug dine sanser!
• Se også guiden ”Sådan opbevarer du dine madvarer, så de holder sig bedst muligt” for, hvor du optimalt opbevarer dit frugt og grønt.


I fryser:

• Som tommelfingeregel holder det sig i 10-12 måneder, grundet det lave fedtindhold.
?
Fjerkræ

I fryser:

• 3-9 måneder
?
Bagværk

I fryser:

• Alt efter fedtindholdet holder det 2-8 måneder. Jo mere fedt jo kortere holdbarhed i fryseren.
?
Diverse

I køleskab:

• Juice: 4-5 dage.
• Saft på karton: 8-10 dage.
• Eddikesyltede produkter som fx asier, rødbeder og agurker: ½ -1 år.
?
Vær opmærksom på

Du bliver ikke syg af at spise produkter, der har ligget længere tid, end den anbefalede tid i frysen. Produkterne bliver blot kvalitetsmæssigt forringet.

Husk at holde en god køkkenhygiejne, så du ikke forkorter varernes holdbarhed. Læs mere herom i God køkkenhygiejne: Spred ikke bakterier og virus

Husk hvis du er i tvivl om dit kød stadig kan spises, kan du oftest blot gennemstege produktet og spise det – læs mere herom God køkkenhygiejne i private hjem - Varm maden op
?
Gode råd

Flyt fx pålæg fra emballagen over i rene, lufttætte plastbokse, og forlæng varens holdbarhed, da de hermed ikke så nemt bliver kontamineret med bakterier eller skimmelsvampe fra andre varer i køleskabet.

Følg os på Facebook