Gode køkkenvaner i private hjem: Hold det adskilt

Det er vigtigt med en god hygiejne i køkkenet, så du og dine bofæller og gæster ikke bliver syge af maden. Sørg for at holde råvarer (fx råt kød) adskilt fra færdig mad som fx salat og brød. Få dråber kødsaft fra råt kød kan være nok til at gøre dig syg af fx campylobacter.
Bakterier/Virus
?
Hold råvarer adskilt

Sørg for at holde forskellige råvarer adskilt under opbevaring og tilberedning, så du ikke spreder bakterier mellem råvarerne.

Hold fx rå grønsager adskilt fra råt kød, så du ikke forurener kødet med jordbakterier eller forurener grønsagerne med bakterier fra kødet. Sørg også for at holde forskellige typer råt kød adskilt i køleskabet.
?
Læg frossent kød til optøning i fx en plasticboks, en høj skål eller i et fad i køleskabet

Sørg for, at skålen eller fadet er tilstrækkeligt stort, så du undgår, at saft fra det rå kød løber ud i køleskabet eller drypper ned på andre madvarer i køleskabet.
?
Hold rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at spise

Sørg altid for at holde råt kød og rå grønsager adskilt fra færdiglavet mad, fx pålæg, dessert eller den færdige middagsmad. Så undgår du at sprede bakterier fra de rå varer til den spiseklare mad. Få dråber kødsaft fra råt kød kan være nok til at gøre dig syg af fx campylobacter.

Hvis bakterier som salmonella eller listeria bliver overført fra råvarer til færdiglavet mad, kan de få frit spil, fordi der ikke er nogen særlig konkurrence fra andre bakterier. På den måde får de lettere ved at opformere sig i den færdige mad – især hvis maden står uden for køl.
?
Undlad at vaske eller skylle den rå kylling under vandhanen

Det er som oftest ikke nødvendigt, og du risikerer at sprøjte bakterier ud over køkkenvask og -bord med risiko for at forurene fx rå grønsager eller redskaber, der ligger tæt ved vasken. Hvis du alligevel vælger at vaske den rå kylling, bør du være påpasselig med hygiejnen.
?
Skift eller vask skærebræt, kniv og andre redskaber lige efter, de har været brugt til råt kød

Du kan nemt komme til at sprede bakterier via køkkenredskaber. Knive, stegegaffel, røremaskine og skærebræt skal altid gøres grundigt rent efter brug.

Hvis du har brugt redskaberne til råt kød, fjerkræ, fisk, æg og grøntsager, bør redskaberne rengøres straks efter brug. Grundig rengøring fjerner bakterier og virus.
?
Brug to stegegafler eller to paletknive, hvor den ene kun bruges til færdigstegt kød

Hvis du bruger én kniv først til råt kød og lige efter til at snitte fx salat, vil salaten blive forurenet med bakterier fra det rå kød. Det kan være nok til, at du bliver syg med mavepine og diarré.

Det samme kan ske, hvis du bruger den samme stegegaffel eller paletkniv til først at håndtere råt kød og derefter færdigstegt kød på stegepanden eller på grillen.
?
Brug rene klude og viskestykker

Karklude, viskestykker, håndklæder, forklæder med mere kan også sprede bakterier. Vask og skift dem ofte. Tør evt. spildt kødsaft op med køkkenrulle.
?
Vask hænder – også når du har rørt ved råt kød

Husk også at vaske hænder – både før du laver mad, og når du skifter mellem fx råt kød og færdig mad. Du kan nemlig sprede bakterier via hænderne. Under madlavning er det især vigtigt at vaske hænder, hver gang du har rørt ved råt kød.

Det gælder også, når du fx former hakkebøffer eller frikadeller, ruller kød ind i bacon, samt krydrer og vender kød på stegepanden. Du kan hurtigt få spredt bakterier fra det rå kød via dine hænder til færdig mad, men også til fx saltbøsse eller dørhåndtag.

+ Vask hænder grundigt

• Både før og mens du laver mad.
• Efter toiletbesøg og når du har hostet, nyst eller pillet næse.
• Når du har rørt ved æg, råt kød, fisk og grønsager med jord på.
• Lav ikke mad til andre, hvis du selv har - eller lige har haft - Roskildesyge med opkast eller diarré.

?
Vejledning til fødevarevirksomheder

Som fødevarevirksomhed skal du have tjek på reglerne for god køkkenhygiejne.

Læs reglerne i den digitale hygiejnevejledning

Følg os på Facebook