God køkkenhygiejne i private hjem - Varm maden op

​Det er vigtigt med en god hygiejne i køkkenet, så du og dine bofæller og gæster ikke bliver syg af maden. Sørg for at varme den varme mad godt igennem.
Varm op
?
Varm op

Varm mad skal være varmet ordentligt igennem til mindst 75°C. Høj varme under stegning og kogning dræber bakterier som salmonella og campylobacter.
?
Sådan varmebehandler du kød

Du bør gennemvarme hakket kød, kød i tern og kød i strimler, fisk og fjerkræ. Normalt har hele kødstykker kun bakterier på overfladen af kødet og ikke inde i kødet. Derfor behøver stege som fx roastbeef og svinekam ikke at blive gennemstegt.

Hakket kød og småkød derimod indeholder bakterier overalt, da bakterierne fra overfladen bliver spredt til resten af kødet, når det bliver hakket eller skåret ud. Madretter af hakket kød og småkød skal som udgangspunkt altid opvarmes til 75°C, så kødet bliver gennemstegt. Det samme gælder helt fjerkræ.
?
Sådan varmebehandler du i mikrobølgeovn

Når du varmer mad i mikrobølgeovn, skal du sørge for, at hele madportionen er tilstrækkeligt varmet igennem. Ved opvarmning af store portioner kan der ske en ujævn varmefordeling i produktet.

Derfor er det vigtigt dels at undgå at sætte for store portioner i mikrobølgeovnen, og dels at kontrollere temperaturen i produktet flere steder efter opvarmningen. Ved at lade maden hvile lidt, efter at den er taget ud af mikrobølgeovnen, vil varmen fordele sig i hele portionen.
?
Sådan holder du mad varm

Hvis du holder maden varm i længere tid (varmholdning), bør den være ordentlig varm hele tiden. Kommer temperaturen under 65°C, kan bakterier vokse, og du risikerer at blive syg af maden. Maden skal altså holdes rygende varm.
?
Sådan genopvarmer du mad

Når du genopvarmer mad, er det ikke nok at lune maden. Maden skal være varmet helt igennem ved høj varme.
?
Vejledning til fødevarevirksomheder

Som fødevarevirksomhed skal du have tjek på reglerne angående god køkkenhygiejne. Læs om reglerne for opvarmning i den digitale hygiejnevejledning:

Hygiejnevejledningens afsnit 27. Varmebehandling og varmholdelse af fødevarer

Følg os på Facebook