Sådan undgår du dårlig mave på rejsen

Sådan undgår du dårlig mave på rejsen

​Det er ærgerligt at få sin rejse spoleret af en omgang dårlig mave på grund af noget mad, man har spist. Sund fornuft og god hygiejne kan hjælpe dig til at forebygge problemer med maven, uden at du behøver gå glip af de mange spændende måltider, der er en stor del af oplevelsen i fremmede kulturer. Her kan du læse, hvad du bør være varsom med at spise eller drikke på rejser til eksotiske lande.
Turistmave
Hygiejne
Rejse
?
Skræl det, kog det eller drop det!

Hvis du rejser til eksotiske lande, kan du forebygge dårlig mave eller rejsediarré ved at følge disse råd:
• Skræl frugten selv.
• Spis kun mad, der serveres rygende varm.
• Pas på med rå grønsager og salat.
?
Skræl frugten selv

Eksotiske lande byder ofte på mange lækre indbydende frugter. Du kan godt spise frugten, hvis du selv skræller den. Når du skræller den, fjerner du eventuelle bakterier på overfladen.

Især i eksotiske lande kan man finde på at vande og skylle frugt med beskidt vand med rester af afføring fra mennesker og dyr.

Bakterier på frugt kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos dem, der høster på marker og plantager eller skræller og udskærer frugten.
?
Spis kun mad, der serveres rygende varm

Det er altid sikrest at spise mad, der er kogt eller stegt og serveres rygende varm. Bakterier og virus dør ved høj varme. Så hvis maden har været varmet ordentligt igennem, kan du roligt spise den.

Hold derfor øje med, at maden er rygende varm, når du får den serveret. Det kan specielt være et problem ved mere primitive gadekøkkener.
?
Drop det hvis…

Hvis du på rejse i eksotiske lande vil være på den sikre side og ikke tager nogle chancer, så lad være med at spise maden, hvis den ikke er skrællet eller gennemvarm.

Hvis hygiejnen ser tvivlsom ud, så drop gadeboder med store opstillinger af udskåren frugt. Drop den lunkne mad, der har stået længe fremme på disken eller gadekøkkenet. Drop salatskålen med rå salat.
?
Pas på med rå grønsager og salat

Diarré på udenlandsrejsen kan også skyldes, at man har spist frisk grønt og salat.

Især i områder af verden med begrænsede vandressourcer og lavere hygiejnisk standard i fødevareproduktionen kan man finde på at vande og skylle grønt med vand, der er forurenet med afføring fra mennesker og dyr.

Smitten kan også skyldes uhygiejniske opbevaring og dårlig håndhygiejne hos de mennesker, der høster på marker og i plantager.
?
Tænk også på

• Undgå rå fødevarer som fx rå fisk, rå skaldyr og rå æg.

• Undgå mayonnaiseholdige salater og is, der ikke er emballeret fra producenten.

• Vælg drikkevarer af kogt vand (te, kaffe), mineralvand med kulsyre på flaske med forseglet låg, øl eller surmælksprodukter af kendte mærker.

• Undgå vand direkte fra vandhanen eller som isterninger.
?
Vask hænder eller brug håndsprit

Vask hænder ofte på rejsen, og gerne inden du spiser. Det kan være en god ide at bruge hånddesinfektion eller desinfektionsservietter, hvis vandet ikke er rent, eller der ikke lige er adgang til vand.
?
Hvis du får dårlig mave på rejsen…

Dårlig mave med diarré og opkastning går ofte over af sig selv efter et par dage. Drik rigeligt med væske (fx te med sukker og juice fortyndet med mineralvand) og tag eventuelt et stoppende middel.

Hvis du er syg i flere dage eller får feber eller blodig diarré, bør du altid gå til lægen og evt. få et antibiotikum.
?
Få de rette vaccinationer

Husk også at få de rigtige vaccinationer hjemmefra. Fx vil vaccination mod Hepatitis A beskytte dig mod leverbetændelse, der kan komme fra virus i maden.

 Se kampagnefilmen

Følg os på Facebook