Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Regler om egenkontrol i fødevarevirksomheder

Reglerne om egenkontrol i fødevarevirksomheder er fastlagt i EU-forordninger. Reglerne er uddybet og forklaret med eksempler i Fødevarestyrelsens vejledning om egenkontrol.

​​
Reglerne om egenkontrol finder du i følgende afsnit:

Fødevareforordningen, artikel 17, stk. 1
Her står d​​en overordnede regel om, at virksomheder både skal overholde reglerne og selv holde øje med, at de overholder dem (dvs. ansvar og egenkontrol).
Bestemmelsen gælder i forhold til alle fødevareregler. De​r nævnes intet krav om skriftlighed, så der er udelukkende krav om skriftlig egenkontrol, når det står i den enkelte regel.
Artikel 17 står på side 18 i den konsoliderede udgave af Fødevar​eforordningen.
Hygiejneforordningen, artike​l 4, stk. 2
Her står, at fødevarevirksomheder skal overholde de ​​almindelige hygiejnebestemmelser. Heller ikke her er der krav om skriftlighed, så disse hygiejnereglerne kan overholdes med "Gode arbejdsgange".
​​
Artikel 4 står på side 7 i den konsolid​​erede udgave.
​​

Hygiejneforordningen, arti​kel 5
Her står, at fødevarevirksomheder skal føre skriftlig egenko​ntrol efter de såkaldte HACCP-principperne på de områder, hvor der kan være en risiko for fødevaresikkerheden.
Artikel 5 står på side 8 i den konsoliderede udgave på lin​ket ovenfor.

 
Kommissionens vejledning om HACCP-principperne
Her er det ​grundigt beskrevet, hvordan du gennemgår de 7 trin, som tilsammen udgør HACCP-principperne.
 
 ​
Fødevarestyrelsens egenkontrolvejledning
Beskriver indgående alle de forskellige områder, der kan være omfattet af en virksomheds egenkontrol.
 
Ændret 24. februar 2017