Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Kædekontrol - Kontrol af kædevirksomheder

Foder- og fødevarekæder kan fra den 1. januar 2017 modtage kædekontrol fra Fødevarestyrelsen. Kædekontrollen tager hensyn til, at mange foder- og fødevarevirksomheder organiserer sig i kæder, som følger ensartede forretningskoncepter. Egenkontrol-programmer og mærkning af varer og /produkter bliver i mange tilfælde udarbejdet på kædernes hovedkontor.

​Kædekontrol er en frivillig ordning, der betyder, at Fødevarestyrelsen kontrollerer overholdelse af dele af lovgivningen hos den enkelte kædes hovedkontor. Det kan fx være egenkontrolprogrammet, mærkning og import.

Kontrollen foretages således der, hvor ansvaret og styringen for den er. Derfor er kædekontrol en intelligent kontrolordning, som understøtter den risiko- og behovsorienterede kontroltilgang. Fødevarestyrelsen kontrollerer øvrige emner, og implementering af procedurer udarbejdet af hovedkontoret, i de enkelte virksomheder.

 

Hvornår kan en kæde modtage kædekontrol?

Kæden skal bestå af en gruppe af kædevirksomheder, som via ensartet navn og markedsføring fremtræder som en samlet enhed, og hvor et hovedkontor via kontrakt eller ejerskab tager styring og ansvar for overholdelse af dele af lovgivningen i kædens virksomheder.

Fødevarestyrelsen har sat et minimum for, hvor mange virksomheder der skal være i en kæde, før kæden kan modtage kædekontrol. Minimumsgrænsen er:

  • Detailvirksomhederne: 10 eller flere virksomheder på forskellige adresser i kæden
  • Engrosvirksomheder: 5 eller flere virksomheder på forskellige adresser i kæden.
  • Fodervirksomheder: 5 eller flere virksomheder på forskellige adresser i kæden.

Der er undtagelser fra minimumsgrænsen, som afhænger af frekvensen for det samlede antal kontroller.

 
Hvad er et kædehovedkontor?
Et kædehovedkontor har instruktionsbeføjelser eller som minimum styring og ansvar i forhold til overholdelse af dele af fødevare- eller foderlovgivningen i kædens virksomheder.
 
 
Vil du søge om at få din kæde med i kædekontrolordningen?

Kædekontrollen starter 1. jan 2017, og kæder kan nu ansøge Fødevarestyrelsen om at blive omfattet af ordningen. Der er nogle krav, som skal opfyldes, for at en kæde kan blive omfattet af kædekontrolordningen. Dem kan du læse om under "hvornår kan en kæde modtage kædekontrol?" og "hvad er et kædehovedkontor?"

Blanket til ansøgning om at få en kæde omfattet af kædekontrolordningen

Hvis der er tekniske problemer med at sende ansøgningsblanketten på virk.dk, kan kæder i stedet sende en mail til Fødevarestyrelsens kontrolenhed  med de oplysninger, som er beskrevet her: Vejledning om tilmelding til kædekontrolordning via mail.

Læs mere om kædekontrolordningen

Vejledning om kædekontrol

 

 

Betaling vedrørende foderBetaling vedrørende foderhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/betaling-og-indberetning-vedrørende-foder.aspx02207aspx0htmlEmneside
Kontrol for animalsk protein på fodervirksomhederKontrol for animalsk protein på fodervirksomhederhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kontrol-for-animalsk-protein-på-fodervirksomheder.aspx02455aspx0htmlEmneside
Sante.F auditsSante.F auditshttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Sante-F-audits.aspx02598aspx0htmlEmneside

Ændret 6. januar 2017