Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Brexit for fødevarevirksomheder

Handler din virksomhed med Storbritannien? Læs, hvad Brexit kan betyde for din virksomhed

Se den korte video om, hvad du skal være opmærksom på, før Storbritannien forlader EU. 

Handel med Storbritannien ændrer sig 1. januar 2021

Handel med Storbritannien har ændret sig fra 1. januar 2021, da Storbritannien i handelsmæssig forstand er blevet et tredjeland. Det gælder uanset, at EU og Storbritannien nu har indgået en handelsaftale. Handel med tredjelande er forskellig fra handel mellem EU lande, især hvad angår handel med levende dyr, avlsmateriale samt animalske varer, deriblandt animalske biprodukter og animalske fødevarer.  Handel med Storbritannien skal ske på helt sædvanlige tredjelandsvilkår ift. EU-reglerne. På den måde skiller Storbritannien sig ikke ud.

Ændringerne betyder, at:

  • Du skal registrere dig som hhv. importør og eksportør i Fødevarestyrelsen før du handler med Storbritannien efter Brexit. Uden de fornødne registreringer, kan du ikke opretholde din handel.

  • Din eksport til Storbritannien skal ledsages af et sundhedscertifikat underskrevet af Fødevarestyrelsen. Kravet om sundhedscertifikater gælder fra 1. januar for levende dyr og avlsmateriale og fra 1. april 2021 for forsendelser af fødevarer af animalsk oprindelse til Storbritannien.

  • Hvis du eksporterer fisk og fiskevarer til Storbritannien, skal de ledsages af IUU fangstattester og andre relevante dokumenter. 

  • Din import fra Storbritannien skal til veterinær grænsekontrol ved direkte ankomst fra Storbritannien. Hvis du importerer fisk og fiskevarer, skal du desuden være opmærksom på, at de også skal IUU kontrolleres.

  • Du skal være opmærksom på, at der gælder nye regler for om forsendelser af animalske varer fra EU-lande til andre EU lande (fx til eller fra Irland eller Nordirland), der som en del af transportvejen går gennem Storbritannien (transit) for så vidt angår forhåndsanmeldelse i Traces NT, grænsekontrol ved genindførsel i EU, ligesom Storbritannien stiller krav om sundhedscertifikater ved transit pr.1.4.2021.

  • Du skal ansøge om nye godkendelser og kompetencebevis i Storbritannien, såfremt du transporter dyr til Storbritannien.

  • Der gælder nye regler om eksport af foder til Storbritannien, bl.a. om at visse EU-fodervirksomheder skal have en repræsentant i Storbritannien.

Læs mere om de nye krav i handlen med Storbritannien i menupunkterne til venstre.

Du skal også være opmærksom på, at andre myndigheder kan være involveret i din handel med Storbritannien. Det gælder f.eks. Toldstyrelsen, som besvarer dine spørgsmål om told. Læs mere om andre myndigheders information om Brexit f.eks. om moms, told, arbejdskraft og produktkrav på Virksomhedsguiden.


Ændret 1. februar 2021