Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Spørgsmål og svar om Brexit for fødevarevirksomheder

Her finder du spørgsmål og svar om Brexit for fødevarevirksomheder og for privatpersoner, der tager fødevarer med ind og ud af Storbritannien

Det britiske flag med teksten fødevarevirksomheder how do you brexit


Fødevarestyrelsens spørgsmål og svar om Brexit for danske fødevarevirksomheder

Svarene baserer sig på, at vi ikke kender udfaldet af Brexit, og derfor vejleder efter, at der ikke kommer en "skilsmisseaftale". 


Brug også Regeringens tjekliste til forberedelse af din virksomhed på Brexit

Gå til tjeklisten

Generelle spørgsmål til Brexit

Hvad er et tredjeland?

Et tredjeland er et land, der ikke er med i EU, og som heller ikke har en aftale med EU, som fx EØS-landene har.

Hvad betyder det, at Storbritannien bliver et tredjeland?

Når Storbritannien bliver et tredjeland, vil din virksomhed ikke længere kunne handle med Storbritannien på samhandelsvilkår. Handel med Storbritannien vil skulle ske på tredjelandsvilkår. Hvad forskellen består i, kan du læse mere om under "Hvad er forskellen på samhandel og import?" og "Hvad er forskellen på samhandel og eksport?".

Hvornår træder Brexit i kraft?

Storbritannien forlader EU den 12. april 2019, medmindre det britiske parlament og Europa-Parlamentet godkender udtrædelsesaftalen mellem Storbritannien og EU. I så fald træder Storbritannien ud af EU den 22. maj 2019..

Bliver der en overgangsordning?

Hvis der kommer en aftale mellem EU og Storbritannien om Storbritanniens udtrædelse af EU ("skilsmisseaftale"), så vil der komme en overgangsordning, hvor Storbritannien kan handle med EU på samhandelsvilkår frem til udgangen af 2020. Der er i skilsmisseaftalen mulighed for at forlænge overgangsordningen yderligere.

Hvis der ikke kommer en skilsmisseaftale, vil der heller ikke komme en overgangsordning, og handel med Storbritannien vil i så fald efter Brexit skulle ske på tredjelandsvilkår.

Får Storbritannien særstatus i forhold til samhandel – lig Norges ordning i dag?

Dette afhænger af, hvilken aftale EU og Storbritannien indgår om det fremtidige forhold.  En sådan særstatus er ikke en del af den aftale, der er forhandlet mellem EU og Storbritannien ("skilsmisseaftalen"), som desuden fortsat ikke er vedtaget af hverken Storbritanniens parlament eller EU parlamentet.

Læs mere om Brexit på Udenrigsministeriets hjemmeside www.um.dk/brexit

Hvad kan min virksomhed kan gøre allerede i dag?
Selvom vi endnu ikke kender udfaldet af Brexit

Det bedste du kan gøre på nuværende tidspunkt er at holde dig opdateret om udviklingen af Brexit. Det kan du gøre ved at følge med på Fødevarestyrelsens Brexit hjemmeside.

www.fvst.dk/brexit 

Derudover kan du sikre dig, at din virksomhed er parat til at handle med Storbritannien som tredjeland. Dette kan nemlig kræve, at din virksomhed er registreret til henholdsvis tredjelandsimport og tredjelandseksport hos Fødevarestyrelsen. Læs mere om dette i fanen "Registrér virksomhed" i fanen til venstre.

Import

 

Skal min virksomhed registreres til import fra tredjelande hos Fødevarestyrelsen?

Hvis din virksomhed ikke allerede er registreret til import fra tredjelande, skal den registreres til dette hos Fødevarestyrelsen. Se mere under fanen "Registrér virksomhed" i menuen til venstre.

Hvad er forskellen på samhandel og import?

Samhandel betyder handel på EU's indre marked. Det vil sige, at virksomheder i Danmark kan købe varer fra virksomheder i andre EU-lande, uden der skal udføres veterinær grænsekontrol på varerne.

Import betyder indførsel til EU af varer fra lande, der ikke er en del af EU’s indre marked – såkaldte tredjelande. Ved import fra tredjelande kan der være krav om veterinær grænsekontrol af dine varer ved ankomst til EU. Du vil kun kunne modtage varer fra tredjelande, der er godkendt til eksport til EU af EU Kommissionen.

EU Kommissionen har meldt ud, at i tilfælde af at der ikke kommer en aftale om Storbritanniens udtrædelse af EU (og dermed en overgangsordning, hvor Storbritannien handler med EU på samhandelsvilkår), vil EU Kommissionen hurtigt godkende Storbritannien som tredjeland, så import fra Storbritannien til EU fortsat vil være mulig.

Hvad er veterinær grænsekontrol?

Ved import af animalske produkter (produkter af kød,fisk,  mælk og æg m.v.) skal disse produkter til veterinær grænsekontrol ved første indgangssted til EU. Det vil sige, at varer, der kommer til Danmark fra tredjelande via fly eller skib, skal præsenteres til veterinær grænsekontrol i den havn eller lufthavn, hvor varen kommer ind.

I Danmark har vi 12 grænsekontrolsteder over hele landet. Det er ikke alle grænsekontrolsteder, der er godkendt til kontrol af alle typer produkter.

Gå til liste over grænsekontrolsteder i Danmark

På grænsekontrolstedet udføres der dokumentkontrol (sundhedscertifikater, analyseresultater m.m.), identitetskontrol (overensstemmelse mellem sendingen og dens dokumenter) og fysisk kontrol (visuel inspektion samt evt. laboratorieanalyse).

Du skal anmelde en sending til grænsekontrol ved at udfylde et Common Veterinary Entry Document (CVED) i EU’s fælles import IT-system kaldet TRACES. På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du finde yderligere information om grænsekontrol og import fra tredjelande og samhandel.

Se mere om Grænsekontrol

Gå til Import og samhandel

 

Kan jeg fortsat importere animalske produkter over grænsekontrolstedet i Esbjerg Havn efter Brexit?


Hvis det bliver et såkaldt hårdt Brexit, hvor Storbritannien forlader EU uden en aftale og bliver et tredjeland, så vil al import af animalske produkter skulle ske via et godkendt veterinært grænsekontrolsted. Grænsekontrolstedet skal være godkendt til at modtage den pågældende type af produkter, som importeres.

Grænsekontrolstedet i Esbjerg Havn er pt godkendt til at modtage fiskemel og fiskeolie både til humant konsum og ikke-humant konsum. Der kan altså ikke indføres andre animalske produkter over Esbjerg Havn for nuværende.
 
Der er et arbejde i gang med at udvide grænsekontrolstedet i Esbjerg Havn, så det bliver muligt at indføre alle typer af emballerede animalske produkter over Esbjerg Havn i tilfælde af Brexit. Det er private operatører, der driver de veterinære grænsekontrolsteders faciliteter i Danmark, og Fødevarestyrelsen er i dialog både med erhvervet og Kommissionen om en løsning. Det er endnu uklart, hvorvidt en sådan løsning bliver klar fra dag ét i tilfælde af et hårdt Brexit, da de nødvendige faciliteter endnu ikke er færdige.
 
Sendinger af animalske produkter skal ankomme til en havn, hvor der er et godkendt grænsekontrolsted for den pågældende type af produkter. Esbjerg havn vil derfor ved et hårdt Brexit slet ikke kunne anvendes til andet end fiskemel og fiskeolie, før en anden løsning er på plads.

 

Hvordan skal importerede animalske produkter fra Storbritannien være mærket efter Brexit?

Animalske produkter der indføres fra Storbritannien skal være mærket med et korrekt sundheds- og identifikationsmærke, der angiver, at varen har oprindelse i Storbritannien.

De britiske myndigheder har offentliggjort formatet på de nye sundheds- og identifikationsmærker, der skal anvendes efter Brexit.

Se formatet på de nye sundheds- og identifikationsmærker her

Lager af indpakning, emballage og labels (inkl. varer, som allerede er indpakket / mærket) med EU-id-mærke/sundhedsmærke kan dog opbruges.

Fødevarestyrelsen accepterer af samme grund ikke dobbeltmærkning af produkter, så de mærkes med både GB mærke og EU mærke.

 

Hvilke certifikater skal følge med importeret vin fra tredjelande via Storbitannien efter Brexit?

Ved import af vin fra tredjelande via Storbritannien skal der - efter udtræden af EU - følge et VI 1-dokument udstedt af de britiske myndigheder med sendingen .

Ved import af vin fra tredjelande skal eksportlandets myndigheder udstede et VI 1-dokument, der kræves i EU ved import af vin fra tredjelande. Efter Brexit vil Storbritannien være at betragte som eksportland, hvis vinen afsendes herfra, uanset vinens oprindelse.

 

Eksport

Skal min virksomhed registreres til eksport til tredjelande hos Fødevarestyrelsen?

I fanen "Registrér virksomhed" i menuen til venstre kan du læse mere om, hvorvidt din virksomhed skal registreres til eksport i forbindelse med Brexit.

Hvad er forskellen på samhandel og eksport?

Samhandel betyder handel på EU's indre marked. Det vil sige, at virksomheder i Danmark kan sælge varer til virksomheder i andre EU-lande, uden der skal medfølge eksportcertifikater, uden at din virksomhed skal eksportgodkendes m.v.

Eksport betyder udførsel varer til lande, der ikke er en del af EU's indre marked – såkaldte tredjelande. Ved eksport til tredjelande kan der være krav om eksportcertifikater eller andre krav, som det pågældende tredjeland stiller. Det er op til det enkelte tredjeland at definere, hvilke krav de vil stille til eksporten.

Vil der blive krav om eksportcertifikater?

Som tredjeland kan Storbritannien selv bestemme, hvilke krav de vil stille til eksport til Storbritannien. Storbritannien har endnu ikke tilkendegivet, om de vil kræve eksportcertifikater ved eksport til Storbritannien. I en guideline udtrykker de britiske myndigheder, at de ikke i den første tid efter Brexit vil kræve eksportcertifikater, men da dette er ikke en juridisk bindende udmelding, kan den britiske guideline ændre sig.

Gå til guideline på de britiske fødevaremyndigheders hjemmeside (engelsk)

 

 

 

Irland og Nordirland


Gælder Brexit også for Nordirland?

Ja, Nordirland er en del af Storbritannien, og vil derfor forlade EU sammen med resten af Storbritannien d. 12. april 2019. Irland vil derimod forblive medlem af EU.

Gælder Brexit også for Irland?

Nej, Irland er ikke en del af Storbritannien, og vil derfor forblive i EU d. 12. april 2019. Nordirland vil derimod forlade EU, da Nordirland er en del af Storbritannien.

Min virksomhed skal sende varer til Irland via Storbritannien. Hvilke krav gælder?

Når du sender varer til Irland fra Danmark via Storbritannien, skal varerne i transit gennem Storbritannien. Det betyder, at sendinger vil skulle til forsegles af Fødevarestyrelsen, inden de afsendes fra Danmark, og at det ved indgangen til Irland vil skulle kontrolleres på et grænsekontrolsted, om seglet er intakt. 

Min virksomhed skal modtage varer fra Irland til Danmark via Storbritannien. Hvilke krav gælder?

Når du modtager varer fra Irland til Danmark via Storbritannien, skal varerne i transit gennem Storbritannien. Dette betyder, at sendinger vil skulle til forsegles af de irske myndigheder, inden de afsendes fra Irland, og at det ved indgangen til Danmark vil skulle kontrolleres på et grænsekontrolsted, om seglet er intakt. 

 

Privates fødevarer til eget brug - ind og ud af Storbritannien


Må jeg tage danske fødevarer med til eget brug i Storbritannien? 

Hvis du vil tage fødevarer med til Storbritannien til eget brug, skal du på forhånd undersøge, hvilke krav Storbritannien måtte have til dette.

Gå til regler for privat ind- og udførsel af fødevarer

Må jeg tage fødevarer fra Storbritannien med til Danmark til eget brug?

Når du som privatperson indfører fødevarer til eget brug, skal du efter Brexit overholde de regler, der findes for privat indførsel af fødevarer fra tredjelande.

Gå til regler for privat ind- og udførsel af fødevarer

 

 Privates rejse med kæledyr - ind og ud af Storbritannien

Jeg skal have mit kæledyr med mig på ferie til Storbritannien. Hvilke krav gælder?

Som tredjeland kan Storbritannien selv bestemme, hvilke krav de vil stille til eksport til Storbritannien. Storbritannien har endnu ikke klart tilkendegivet, hvilke krav de vil stille til kæledyr, som tages med på ferie til Storbritannien. Vi anbefaler derfor, at du følger udviklingen nøje på Fødevarestyrelsens Brexit-hjemmeside. Storbritannien har desuden en informationsside om rejser med kæledyr efter Brexit, hvor du blandt andet kan se, hvilke krav britiske borgere kan forventes at blive mødt med.
 

 

Questions and answers in English


I'm bringing my pet with me to Denmark on holiday. What conditions apply?

In case of a no-deal Brexit, the United Kingdom will become an unlisted country and non-commercial movement of pets must therefore comply with the conditions applicable from such countries as stated in the Pet Regulation (EU) no 576/2013. For more information on how to travel with your pet to the EU, the government of the United Kingdom has published an online guideline on the topic.
 
 

Can I bring food from the United Kingdom to Denmark for my personal consumption?

 

When you bring food from the United Kingdom into Denmark for your own personal consumption after Brexit, you need to follow the rules on private import of food from third countries.
 
 

​Can I bring food from Denmark back to the United Kingdom for my personal consumption? 

 
If you want to bring back food from Denmark to the United Kingdom after Brexit, you need to check with the British authorities, what food you are allowed to import for your personal consumption.
 
Ændret 12. april 2019