Handel med Storbritannien ændrer sig 1. januar 2021
Pr. 1 januar 2021 vil din handel med Storbritannien ændre sig. Det gælder uanset om EU og Storbritannien indgår en aftale om det fremtidige handelsforhold. Ændringerne betyder bl.a., at du skal registrere dig som importør i Fødevarestyrelsen og at din import fra Storbritannien af levende dyr, avlsmateriale samt animalske produkter, herunder fødevarer skal underkastes veterinær grænsekontrol ved ankomst til EU's ydre grænse.
Som importør skal du foruden registrering:
- Sikre at sendinger overholder de specifikke regler for dyr eller varekategorier.
- Forhåndsanmelde importen til grænsekontrolstedet hvor sendingen føres ind i EU.
- Forhåndsanmelde import af fisk og fiskevarer til IUU kontrol.
Find reglerne for handel i din branche i fold-ud-menuen her på siden.
Om registrering gå til menupunktet "Registrer virksomhed til handel med Storbritannien efter Brexit"
Find reglerne for handel i din branche i fold-ud-menuen herunder
Q&A om veterinær grænsekontrol på Esbjerg Havn
Læs spørgsmål/svar om den veterinære grænsekontrol på Esbjerg Havn pr. 1. januar 2021
Animalske fødevarer
For at kunne importere animalske fødevarer fra Storbritannien efter Brexit kræver det, at Storbritannien bliver godkendt til eksport til EU (er sket), samt at de britiske virksomheder, som du handler med, tilføjes på listen over godkendte tredjelandvirksomheder. Det er Storbritannien, der selv skal sørge for, at alle relevante virksomheder godkendes af EU.
Som udgangspunkt skal alle animalske fødevarer, der importeres til EU fra tredjelande til veterinær grænsekontrol på et godkendt veterinært grænsekontrolsted. Det gælder også produkter af EU oprindelse, som køres gennem Storbritannien (TRANSIT) som en del af transporten.
Særligt vedr. kontrol af sundhedscertifikater ved import fra Storbritannien
Ifølge EU-reglerne skal det originale sundhedscertifikat, og hvis relevant IUU fangstattest mv. foreligge i original på det tidspunkt, hvor grænsekontrollen/IUU kontrollen foretages. Det dog under den nuværende COVID-19 situation muligt at få foretaget kontrollen på baggrund af kopier af dokumenterne, hvis den ansvarlige for sendingen erklærer over for grænsekontrollen og IUU-kontrollen, at de originale dokumenter fremsendes så hurtigt som muligt. Dette gælder pt. frem til 1. juli 2021.
Læs mere om veterinær grænsekontrol
Fisk og fiskeprodukter af vildtfangne fisk vil skulle til IUU-kontrol.
Læs mere om IUU-kontrol
Animalske biprodukter
Da Storbritannien er et tredjeland efter Brexit, vil din virksomhed skulle importere animalske biprodukter fra Storbritannien på tredjelandsvilkår.
Læs mere om vilkår for import af animalske biprodukter på Fødevarestyrelsens side om import af animalske biprodukter.
Foder
Da Storbritannien er et tredjeland efter Brexit, vil din virksomhed skulle importere foder samt hø og halm fra Storbritannien på tredjelandsvilkår.
Læs mere om vilkår for import af foder på Fødevarestyrelsens side om import af foder.
Ikke-animalske produkter
Ved ikke-animalske produkter forstås frugt, grønt, nødder, krydderier m.m. (enten som fødevarer eller foder) og fødevarekontaktmaterialer.
Du kan i de fleste tilfælde frit indføre ikke-animalske produkter til Danmark uden importkontrol. Dog er visse ikke-animalske produkter fra visse
tredjelande omfattet af krav om intensiveret kontrol eller særlige importrestriktioner.
Disse produkter skal forhåndsanmeldes og føres til grænsekontrol ved indførsel
til EU, også når de importeres via Storbritannien. De skal indføres til Danmark
via et grænsekontrolsted, der er godkendt til at håndtere den relevante kategori af ikke-animalske
produkter.
Læs mere om ikke-animalske produkter under importrestriktion
IUU kontrol (illegal ureguleret og urapporteret fiskeri)
Fisk og fiskevarer, der importeres fra Storbritannien, er fra og med 1.1.2021 omfattet af kravet om IUU-kontrol. Dvs. at fisk og fiskevarer, der importeres fra Storbritannien, skal ledsages af fangstattester. Hvis fisken har oprindelse i et andet land end Storbritannien, men er forarbejdet eller har været oplagret i Storbritannien, så skal fiskene ud over en fangstattest fra flagstaten, også ledsages af en forarbejdningserklæring eller et oplagrings/non-manipulationcertifikat fra Storbritannien.
Fisk og fiskevarer, der ankommer til Esbjerg Havn, skal før ankomst anmeldes til IUU - kontrol til
iuu-bip-esbjerg@fvst.dk
Levende dyr og avlsmateriale
Når Storbritannien bliver et tredjeland efter Brexit, vil din virksomhed skulle importere levende dyr fra Storbritannien på tredjelandsvilkår.
Læs mere om vilkår for import af levende dyr og avlsmateriale på Fødevarestyrelsens side om import af levende dyr og avlsmateriale.
Privates indførsel af fødevarer og jagttrofæer samt rejse med kæledyr
Privat indførsel af fødevarer
Når Storbritannien bliver et tredjeland pr. 1. januar 2021, vil der gælde nye regler for, hvilke produkter du som privatperson vil kunne indføre til Danmark fra Storbritannien.
Læs mere om indførsel af animalske fødevarer til privat brug
Privat indførsel af jagttrofæer
Når Storbritannien bliver et tredjeland pr. 1. januar 2021, vil der gælde nye regler for indførsel af jagttrofæer til Danmark.
Læs mere om indførsel af behandlede jagttrofæer
Læs mere om indførsel af ubehandlede jagttrofæer
Rejse med kæledyr
Når Storbritannien bliver et tredjeland pr. 1. januar 2021, vil der gælde nye regler for rejse med kæledyr til og fra Storbritannien.
Læs mere om rejse med kæledyr
Økologi
Da Storbritannien nu er et tredjeland efter 1. januar 2021, vil din virksomhed skulle importere økologiske produkter på tredjelandsvilkår.