Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Frivillige oplysninger:
7. Særlige regler for fødevarer undtaget krav om næringsdeklaration

 

7.2 Frivillig næringsdeklaration på alkoholholdige drikkevarer

Mærkningsforordningens artikel 16, stk. 4 og artikel 30, stk. 4, og artikel 49

For alkoholholdige drikkevarer (mindst 1,2 volumenprocent alkohol) er der ikke krav om næringsdeklaration.

Virksomheder, der frivilligt ønsker at næringsdeklarere alkoholholdige drikkevarer, kan enten bruge samme næringsdeklaration som for de færdigpakkede fødevarer eller bruge energiværdien alene. I begge tilfælde skal oplysningerne angives pr. 100 g/100 ml og kan suppleres med oplysninger pr. portion.

Hvis virksomheden bruger ernæringsanprisninger om alkoholindhold (fx "reduceret indhold af alkohol), bliver det et krav at næringsdeklarere. Næringsdeklarationen skal indeholde de samme elementer som den obligatoriske næringsdeklaration, men den samlede mængde af alkohol skal også stå pr. 100 g/100 ml i samme synsfelt som næringsdeklarationen (se afsnit 3.1).

 


7.3 Frivillig næringsdeklaration af færdigpakkede fødevarer undtaget obligatorisk næringsdeklaration (bilag V)

Mærkningsforordningens artikel 36, stk.1, og bilag V

Der er ikke særlige regler ved frivillig næringsdeklaration af de fødevarer, der er listet i kapitel 2 (forordningens bilag V). Når næringsdeklarationen bliver brugt frivilligt, skal den opfylde de krav, der er for den obligatoriske næringsdeklaration.

Fx skal en uforarbejdet, færdigpakket fødevare, der kun består af én ingrediens (fx en pose nødder), overholde reglerne for næringsdeklaration af færdigpakkede fødevarer, når den frivilligt næringsdeklareres. Dette inkluderer angivelse pr. 100 g/100 ml.

Der er krav om næringsdeklaration, hvis virksomheden bruger ernærings- og sundhedsanprisninger eller tilsætter vitaminer/mineraler til disse produkter. Deklarationen skal indeholde de samme elementer som den obligatoriske og skal desuden indeholde det stof, som anprisningen handler om, samt det tilsatte vitamin/mineral (se kapitel 3).