Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Overgangsbestemmelser:
5. Generelle regler og principper ved brug af ernærings- og sundhedsanprisninger

 

5.4 Anpriste fødevarer vil skulle leve op til de kommende ernæringsprofiler

Anprisningsforordningens artikel 4, stk. 1 og 2


Det er forudsat i anprisningsforordningen, at der skal etableres ernæringsprofiler, som fødevarer skal overholde, for at de må markedsføres med ernærings- eller sundhedsanprisninger.

Ernæringsprofilerne er imidlertid endnu ikke vedtaget. De skulle have været fastsat i januar 2009, men EU-Kommissionens forslag til profiler afventes stadig.

Ernæringsprofilerne skal sikre, at anprisninger ikke slører en fødevares samlede ernæringsmæssige status. Formålet er, at forbrugerne ikke bliver vildledt, når de som følge af en anprisning prøver at træffe et valg af fødevarer, som skal være gavnlige for sundheden.

Ernæringsprofilerne skal tage hensyn til fødevarekategoriers betydning og rolle i den samlede kost, herunder tage højde for forskelle i kostvaner og forbrugsmønstre i de europæiske medlemsstater. Ved fastsættelse af profilerne skal EU-Kommissionen bede EFSA om at skaffe relevante videnskabelige udtalelser. En udtalelse fra EFSA om dette er publiceret i 2008.

Indtil ernæringsprofilerne er etableret, kan Fødevarestyrelsen i konkrete tilfælde afgøre, om en anprisning er vildledende på grund af fødevarens samlede ernæringsmæssige status.

Når ernæringsprofilerne er etableret, vil der blive givet en overgangsperiode på 24 måneder, så virksomhederne kan tilpasse sig de nye regler.