Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Har din virksomhed selv produceret varen?:
87. Producent - Du skal starte en tilbagetrækning af et fødevarekontaktmateriale. Varen er ikke nået ud til forbrugerne.

 

87.1 Du skal sørge for, at alle fødevarekontaktmaterialer med fejl bliver fundet og trukket tilbage

Du skal:

 • Finde ud af, hvad der er skyld i fejlen, og hvornår problemet er opstået. På den måde kan du afgrænse, hvilke lots/batches du skal trække tilbage, og sikre, at fejlen bliver rettet og ikke gentager sig.  Vær opmærksom på, at andre fødevarekontaktmaterialer produceret på samme produktionslinje eller med samme råvarer kan have samme fejl.

 • Sørge for, at alle fødevarekontaktmaterialer med fejl bliver blokeret og tilbageholdt på lageret, indtil du har aftalt med Fødevarestyrelsen, hvordan varerne eventuelt skal håndteres.

 • Tilbageholde alle afgivne ordrer på fødevarekontaktmaterialer med fejl, som endnu ikke er afsendt.

 • Sørge for, at der ikke længere via virksomhedens system kan bestilles nogle af de pågældende fødevarekontaktmaterialer med fejl.

 • Straks give besked til aftagerne af den tilbagetrukne fødevarekontaktmateriale med e-mail eller fax, så aftagerne får besked hurtigst muligt. Det er også en god idé at ringe til dem for at sikre, at beskeden er nået frem eller evt. bede aftagerne melde tilbage. Se et eksempel på en besked til aftagere af produkter, der trækkes tilbage her

 • Hvis du vælger at orientere dine aftagere telefonisk, er det vigtigt, at du laver en udførlig liste med oplysninger om, hvornår de enkelte aftagere er blevet orienteret, og hvem du har talt med. Hvis du ikke har fået fat på nogen i virksomheden, skal du skrive ned, hvad du så har gjort for at sikre, at virksomheden bliver orienteret om tilbagetrækningen.


87.2 Du skal evt. orientere din råvareleverandør om tilbagetrækningen

Hvis tilbagetrækningen af et fødevarekontaktmateriale skyldes, at der er brugt en farlig råvare, skal du straks orientere din råvareleverandør om tilbagetrækningen.


Send beskeden med e-mail eller fax, så leverandøren får besked hurtigst muligt. Det er også en god ide at ringe til leverandøren for at sikre, at beskeden er nået frem eller evt. bede leverandøren melde tilbage.


Brug evt. skabelonen til brev til leverandører, som kan findes he​r


87.3 Du skal orientere Fødevarestyrelsen om tilbagetrækningen

Du skal hurtigst muligt underrette Fødevarestyrelsen om tilbagetrækningen. Hvis tilbagetrækningen af et fødevarekontaktmateriale skyldes, at der er brugt en farlig råvare, er det vigtigt, at du fortæller det til Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen kontakter derefter hurtigt din råvareleverandør evt. via Rapid Alert systemet (RASFF), hvis ikke leverandøren er en dansk virksomhed.

Fødevarestyrelsen skal have oplysninger om:

 • Produktnavn, lot-/batch-nummer, produktionsdato, produktionsvirksomhed, importør, EAN-nummer, nettoindhold og evt. foto af fødevarekontaktmaterialet
 • Hvor fødevarekontaktmaterialet er solgt og/eller hvilke virksomheder, du har solgt fødevarekontaktmaterialet til (navn og fuld adresse). Brug gerne skemaet til indberetning af danske modtagere. 
 • Hvis varen er solgt til andre lande end Danmark, skal du bruge dette skema: Skema til indberetning af udenlandske​ modtagere.
 • Hvis tilbagetrækningen skyldes en råvare: Oplysninger om råvaren og om råvareleverandøren i form af kopi af de dokumenter, der fulgte med råvaren fra leverandørvirksomheden (fx faktura, certifikat, Bill of Lading og handelsdokument)
 • Årsag til tilbagetrækningen
 • Risiko ved fødevarekontaktmaterialet
 • Hvad virksomheden har gjort i forbindelse med tilbagetrækningen
 • Kontaktperson med telefonnummer - også uden for kontortid

Hvis fødevarekontaktmaterialet er solgt til andre lande, skal den tilsynsførende altid have en kopi af fakturaerne. Grønland og Færøerne betragtes her som "andre lande". Du må på fakturakopierne gerne overstrege/skjule oplysninger om priser og betalingsbetingelser.

Du kan bruge kontaktformularen på Fødevarestyrelsens hjemmeside www.fvst.dk til at oplyse Fødevarestyrelsen om tilbagetrækningen.
OBS! Kontaktformularerne bliver kun set indenfor Fødevarestyrelsens normale åbningstid.

Uden for Fødevarestyrelsens normale åbningstid kan du kontakte Fødevarevagten

Når du har orienteret Fødevarestyrelsen om tilbagetrækningen, vil du hurtigst muligt blive kontaktet af en tilsynsførende, som vil kontrollere, om du har udført tilbagetrækningen korrekt.


87.4 Du skal kunne dokumentere, hvad du har gjort i forbindelse med tilbagetrækningen

Alle virksomheder, som er involverede i tilbagetrækning af et fødevarekontaktmateriale, skal kunne dokumentere forløbet af tilbagetrækningen, og at tilbagetrækningen er forløbet tilfredsstillende.

Eksempler på dokumentation:

 • Kopi af e-mails/fax sendt til aftagere og leverandør
 • Kopi af orienteringen til Fødevarestyrelsen og dokumentation for, at den er sendt
 • Kopi af evt. pressemeddelelse og dokumentation for, at den er sendt
 • Notat om telefonsamtaler – med hvem man har talt, om hvad og hvornår
 • Tilbagemeldinger fra handelspartnere om tilbagetrækningen
 • E-mails/fax modtaget om tilbagetrækningen
 • Registreringer i egenkontrollen om tilbagetrækningen
 • Kopi af evt. kreditnota for destruerede eller returnerede fødevarekontaktmaterialer.

Nogle gange vil den tilsynsførende efter en konkret vurdering se kopier af fx fakturaer og lageropgørelser, selvom der ikke er andre modtager-lande end Danmark involveret i tilbagetrækningen.

 

Hvornår er du færdig

Du er færdig med tilbagetrækningen, når du har været igennem alle punkterne 87.1 – 87.4, som beskrevet ovenfor.

Brug eventuelt tjek-listen

 

Hvor hurtigt skal jeg reagere - tidsfrist

Tilbagetrækningen skal sættes i gang, så snart du er klar over, at det er nødvendigt at trække fødevarekontaktmaterialer tilbage.
 

Gode råd om tilbagetrækning

Følg virksomhedens egenkontrolprogram for tilbagetrækning.

Husk, at iværksætte eventuelle korrigerende handlinger ifølge virksomhedens egenkontrolprogram.

Det er en god idé så tidligt som muligt i processen at samle de dokumenter, som Fødevarestyrelsen skal have eller kan efterspørge.

 

Hvad siger reglerne
Vejledningens afsnit om fødevarekontaktmaterialer

 

Hvor kan du få hjælp

Fødevarestyrelsen - kontaktformularen
Din konsulent
Brancheorganisation