Se alt indhold om fødevarer
Se alt indhold om dyr
Se alt indhold om kontrol
Du er her:
Relevante afsnit i dette kapitel
63.1 Du skal sørge for, at alt foder med fejl bliver fjernet fra salg og trukket tilbage
Du skal:
Blokere og tilbageholde alt foder med fejl på lageret, så varerne enten kan returneres til leverandøren eller kan håndteres efter aftale med leverandøren eller Fødevarestyrelsen.
Tilbageholde alle afgivne ordrer på foder med fejl, som endnu ikke er afsendt
Sørge for, at man ikke længere via virksomhedens system kan bestille de pågældende varer med fejl.
Være opmærksom på, om du modtager mere foder med fejl i de kommende forsendelser. Måske har det ikke været muligt at stoppe alle forsendelser, da tilbagetrækningen blev sat i gang.
Straks give besked til aftagerne af det tilbagetrukne produkt med e-mail eller fax, så aftagerne får besked hurtigst muligt. Det er også en god idé at ringe til dem for at sikre, at beskeden er nået frem eller evt. bede aftagerne melde tilbage. Se et eksempel på en besked til aftagere af produkter, der trækkes tilbage her
Hvis du vælger at orientere dine aftagere telefonisk, er det vigtigt, at du laver en udførlig liste med oplysninger om, hvornår de enkelte aftagere er blevet orienteret, og hvem du har talt med. Hvis du ikke har fået fat på nogen i virksomheden, skal du skrive ned, hvad du så har gjort for at sikre, at virksomheden bliver orienteret om tilbagetrækningen.
63.2 Har du modtaget foderet fra en anden virksomhed, skal du orientere virksomheden om tilbagetrækningen
Hvis du har modtaget beskeden om tilbagetrækningen fra en kunde er det dig som importør der skal give leverandøren besked om tilbagetrækningen.Send beskeden med e-mail eller fax, så leverandøren får besked hurtigst muligt. Det er også en god ide at ringe til leverandøren for at sikre, at beskeden er nået frem eller evt. bede leverandøren melde tilbage.Brug evt. skabelonen til brev til leverandører, som kan findes her
63.3 Du skal orientere Fødevarestyrelsen om tilbagetrækningen
Du skal hurtigst muligt oplyse Fødevarestyrelsen om tilbagetrækningen.
Fødevarestyrelsen skal have oplysninger om:
Produktnavn, lot-/batch-nummer, produktionsdato, holdbarhedsdato, produktionsvirksomhed, eksportør, EAN-nummer, nettoindhold og evt. foto af varen
Hvor foderet er solgt og/eller hvilke virksomheder, du har solgt foderet til (navn og fuld adresse). Brug gerne skemaet til indberetning af danske modtagere.
Hvis varen er solgt til andre lande end Danmark, skal du bruge skemaet til indberetning af udenlandske modtagere.
Kopi af de dokumenter der medfulgte foderet fra leverandørvirksomheden (fx faktura, certifikat, Bill of Lading, handelsdokument osv.)
Årsag til tilbagetrækningen
Risiko ved foderet
Navn og adresse på virksomheden, der trækker foderet tilbage
Hvad virksomheden har gjort i forbindelse med tilbagetrækningen.
Kontaktperson med telefonnummer - også uden for kontortid
Hvis foderet er solgt til andre lande, skal den tilsynsførende altid have en kopi af fakturaerne. Grønland og Færøerne betragtes her som "andre lande". Du må på fakturakopierne gerne overstrege/skjule oplysninger om priser og betalingsbetingelser.
Du kan bruge kontaktformularen på Fødevarestyrelsens hjemmeside www.fvst.dk til at oplyse Fødevarestyrelsen om tilbagetrækningen. OBS! Kontaktformularerne bliver kun set indenfor Fødevarestyrelsens normale åbningstid.
Uden for Fødevarestyrelsens normale åbningstid kan du kontakte Fødevarevagten
Når du har orienteret Fødevarestyrelsen om tilbagetrækningen, vil du hurtigst muligt blive kontaktet af en tilsynsførende, som vil kontrollere, om du har udført tilbagetrækningen korrekt.
63.4 Du skal kunne dokumentere, hvad du har gjort i forbindelse med tilbagetrækningen
Alle virksomheder, som er involverede i tilbagetrækning af et foder, skal kunne dokumentere forløbet af tilbagetrækningen, og at tilbagetrækningen er forløbet tilfredsstillende.
Eksempler på dokumentation:
Kopi af e-mails/fax sendt til aftagere og leverandør
Kopi af orienteringen til Fødevarestyrelsen og dokumentation for, at den er sendt
Kopi af evt. pressemeddelelse og dokumentation for, at den er sendt
Notat om telefonsamtaler – med hvem man har talt, om hvad og hvornår
Tilbagemeldinger fra handelspartnere om tilbagetrækningen
E-mails/fax modtaget om tilbagetrækningen
Registreringer i egenkontrollen om tilbagetrækningen
Kopi af evt. kreditnota for destruerede eller returnerede foder.
Nogle gange vil den tilsynsførende efter en konkret vurdering se kopier af fx fakturaer og lageropgørelser, selvom der ikke er andre modtager-lande end Danmark involveret i tilbagetrækningen.
Hvornår er du færdigDu er færdig med tilbagetrækningen, når du har været igennem alle punkterne 63.1 – 63.4, som beskrevet ovenfor.
Brug eventuelt tjek-listen
Hvor hurtigt skal jeg reagere - tidsfristTilbagetrækningen skal sættes i gang, så snart du er klar over, at det er nødvendigt at trække foder tilbage.
Gode råd om tilbagetrækningFølg virksomhedens egenkontrolprogram for tilbagetrækning.Husk, at iværksætte eventuelle korrigerende handlinger ifølge virksomhedens egenkontrolprogram.Det er en god idé så tidligt som muligt i processen at samle de dokumenter, som Fødevarestyrelsen skal have eller kan efterspørge.
Hvad siger reglerneVejledningens afsnit om foder
Hvor kan du få hjælpFødevarestyrelsen - kontaktformularen Din konsulent Brancheorganisation