Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Vejledningsafsnit for fødevarer:
21. Begrænsning af oplysninger der kan offentliggøres - tavshedspligt/aktindsigt

 

21.1 Fødevarestyrelsens pligt til at informere offentligheden

Fødevarestyrelsen skal informere offentligheden, hvis en fødevare, et foder eller et fødevarekontaktmateriale kan udgøre en risiko for menneskers eller dyrs sundhed. 

Fødevareforordningen, artikel 10  
Fødevareforordningen, artikel 17, stk. 2 

Informationen til offentligheden om en risiko er begrænset af regler om tavshedspligt og aktindsigt.

Retten til aktindsigt omfatter ikke sager inden for strafferetsplejen. Fødevarestyrelsen kan  derfor ikke offentliggøre oplysninger om sager inden for strafferetsplejen. 

Offentlighedslovens § 19, stk. 1 

Tilsvarende vil Fødevarestyrelsen som udgangspunkt heller ikke kunne offentliggøre oplysninger om en virksomheds drifts- eller forretningsforhold (fx mængder produceret og priser), da retten til aktindsigt ikke omfatter oplysninger om enkeltpersoners private og økonomiske forhold.  

Offentlighedslovens § 30, nr. 2  

Fødevarestyrelsen kan heller ikke offentliggøre oplysninger, der er omfattet af reglerne om tavshedspligt m.v. uden accept fra den, oplysningen vedrører, med mindre oplysningerne kan anonymiseres tilstrækkeligt effektivt. 

Persondataloven, §§ 6-8 

De oplysninger, der typisk er relevante at informere offentligheden om, er oplysninger, som Fødevarestyrelsen normalt offentliggør i en web-alert eller en pressemeddelelse. Dvs. oplysninger om selve produktet og de virksomheder, der har håndteret og/eller markedsført produktet i Danmark, og oplysninger om de virksomheder, som produktet er afsat til i Danmark.