Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Vejledningsafsnit for fødevarekontaktmaterialer:
14. Fødevarekontaktmaterialer – særlige forhold ved tilbagetrækning / tilbagekaldelse

 

Tilbagetrækning eller tilbagekaldelse af et fødevarekontaktmateriale skal ske efter de samme procedurer som for fødevarer. Derudover er der særlige forhold for fødevarekontaktmaterialer, typisk hvis materialet overskrider grænseværdierne for indholdsstoffer i fødevarekontaktmaterialer.

14.1 Overskridelse af grænseværdi for fødevarekontaktmaterialer

​Hvis en grænseværdi for indhold i eller afsmitning fra et fødevarekontaktmateriale er overskredet, er fødevarekontaktmaterialet ulovligt og må ikke markedsføres. Hvis virksomheden vurderer, at fødevarekontaktmaterialet er farligt på baggrund af en vurdering, der tager højde for brugen af produktet, skal virksomheden tilbagetrække produktet fra markedet, eller om nødvendigt tilbagekalde det fra forbrugerne.

Fødevarekontaktmaterialeforordningen, artikel 3, stk. 1
Fødevareforordningen, artikel 14
Fødevarekontaktmaterialebekendtgørelsen, § 8


14.2 Eksempel på tilbagetrækning/tilbagekaldelse af fødevarekontaktmaterialer

For højt indhold af phthalat i pakninger til låg på konservesglas
Hvis materialet i pakningerne i låg på emballage ikke overholder grænseværdierne for fx phthalater, må pakningerne ikke bruges i låg til fødevarer. Hvis virksomheden konkret vurderer, at der en risiko for sundheden, skal virksomheden trække låg med pakningerne og evt. fødevarer, hvor låget er brugt, tilbage fra markedet eller tilbagekalde det fra forbrugerne. Vurderingen vil bl.a. afhænge af, hvilken fødevare der er tale om, og hvorvidt phthalat forventes frigivet til fødevaren fra pakningen.