Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:


12. Fødevaren er ulovlig, men ikke farlig

 

Fødevarer kan være ulovlige, men ikke farlige efter artikel 14, stk. 2, i fødevareforordningen.

12.1 Hvad skal der ske med en ulovlig fødevare, der ikke er farlig?

​En virksomhed må ikke markedsføre fødevarer, der ikke overholder de specifikke regler for fødevaren. Fødevarerne er med andre ord ulovlige.

Hvis en fødevare er ulovlig, men ikke farlig, må fødevaren ikke markedsføres. Virksomheden skal dog ikke trække fødevaren tilbage eller tilbagekalde varen fra forbrugerne.  

Se mere i afsnit 3.1 Fødevarer må ikke markedsføres, hvis de er farlige – artikel 14.

Der er flere steder i fødevarelovgivningen angivet, at fødevarer ikke må omsættes, hvis de ikke overholder specifikke krav i lovgivningen.

Der er i fødevareforordningen ikke krav om, at en ulovlig fødevare skal trækkes tilbage eller kaldes tilbage fra forbrugerne. Virksomheden kan altid frivilligt trække en fødevare tilbage, men det er kun farlige fødevarer, virksomheden altid skal trække tilbage fra markedet eller tilbagekalde fra forbrugerne.

Fødevareforordningen, artikel 19

Fødevarestyrelsen vil i disse situationer foretage en sporing tilbage til den virksomhed i Danmark, som har produceret eller indført fødevaren fra et andet land for at stoppe markedsføringen ved kilden (kildesporing) i overensstemmelse med Fødevarestyrelsens generelle kontrolprincipper.

Kontrolvejledningen, afsnit 3

Hvis virksomheden ikke vil stoppe markedsføringen af en ulovlig fødevare frivilligt, kan Fødevarestyrelsen udstede et forbud mod markedsføring.

Markedsføringsforbuddet gælder kun den virksomhed, det gives til. De øvrige led i handelskæden er dog forpligtet til at reagere på den information de evt. modtager om, at fødevaren er ulovlig og ikke må markedsføres..

Fødevareloven, § 52