Se alt indhold om fødevarer
Se alt indhold om dyr
Se alt indhold om kontrol
Du er her:
Relevante afsnit i dette kapitel
23.1 Frugt og grønt og produkter heraf - sygdomsfremkaldende mikroorganismer
For spiseklar frugt og grønt er der fødevaresikkerhedskriterier for Listeria monocytogenes.Se mere i afsnit 17.1 Kriterier for Listeria monocytogenes i spiseklare produkter.Der er også fødevaresikkerhedskriterier for salmonella i spiseklart, snittet frugt og grønt, spirer og upasteuriseret juice. Baggrunden er, at en række produkter af frugt og grønt har givet sygdomsudbrud hos mennesker.Se mere om spirer i afsnit 23.3 Spirer - sygdomsfremkaldende bakterier.Mikrobiologiforordningen bilag I, kapitel 1, kategori 1.18. – 1.20., og 1.29.
23.2 Frugt og grønt og produkter heraf - hygiejnisk kvalitet
23.3 Spirer - sygdomsfremkaldende bakterier
Der er fødevaresikkerhedskriterier for salmonella og verotoksinproducerende E. coli (VTEC) i spirer. Kriteriet for verotoksinproducerende E. coli (VTEC) omfatter serotyperne O157, O26, O111, O103, O145 og O104:H4.
23.4 Spirer - prøveudtagningsfrekvenser
For spireprodukter er det erfaringen, at forurening med sygdomsfremkaldende bakterier ofte skyldes frø til produktionen. Virksomheder, der producerer spirer, skal derfor undersøge hvert nyt parti frø, der skal bruges i produktionen, for salmonella og VTEC. Undersøgelsen skal udføres på frøene efter udspiring og på det tidspunkt, hvor indholdet af bakterierne forventes at være højest, dog tidligst 48 timer efter spiringsprocessen er startet.
I stedet for at tage prøver af spirer kan virksomheden undersøge det vand, som bruges til vanding af spirerne. Virksomheden må ikke markedsføre spireprodukter fra et parti frø, før resultatet af den indledende undersøgelse af frøene foreligger og viser fravær af salmonella og VTEC.