Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

23.3 Spirer - sygdomsfremkaldende bakterier

 

Der er fødevaresikkerhedskriterier for salmonella og verotoksinproducerende E. coli (VTEC) i spirer. Kriteriet for verotoksinproducerende E. coli (VTEC) omfatter serotyperne O157, O26, O111, O103, O145 og O104:H4.

 

 
Virksomheder, der producerer spirer, som efterfølgende varmebehandles til et niveau, der sikrer drab af salmonella og VTEC, er undtaget fra kravet om mikrobiologiske undersøgelser. Det gælder også virksomheder, som producerer spirer til brug i virksomhedens egen produktion af fødevarer, som enten varmebehandles tilstrækkeligt til at sikre drab af salmonella og VTEC, eller som er beregnet til at blive varmebehandlet af forbrugerne (fx forårsruller).
 
Kravene til prøveudtagning gælder ikke for produktion af spirer i detailvirksomheder. Det skyldes at produktion af spirer vurderes som primærproduktion, og direkte levering fra producenten af små mængder primærprodukter til den endelige forbruger er undtaget bestemmelserne i hygiejneforordningen og dermed også mikrobiologiforordningen.   
 
 
Undtagelsen gælder således for restauranter, der producerer spirer til brug i madlavningen eller en grønthandler, der producerer spirer til salg fra butikken.