Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Spirer

 

​​Nye regler for spirer

Der gælder nye regler for alle fødevarevirksomheder, der producerer og forhandler spirer og frø, også til hjemmespiring.

Siden det store sygdomsudbrud i Tyskland og Frankrig i 2011, som skyldtes spirer af bukkehornfrø forurenet med E. coli O104:H4, har der i EU været arbejdet på særlige regler for at gøre spirerne mere sikre for forbrugerne at spise.

Først og fremmest kræver de nye regler, at spirevirksomheder nu skal autoriseres. Det betyder bl.a., at virksomheden først må starte produktionen af spirer, når virksomheden er blevet autoriseret og har haft besøg af Fødevarestyrelsen. Tidligere kunne danske spirevirksomheder blot lade sig registrere og derefter starte produktionen.

Derudover er der nu skrappere krav til indhold af bakterier i spireprodukter. Tidligere var der kun grænseværdier for salmonella og listeria, nu er der også sat grænseværdier for bakterien VTEC – verocytotoksinproducerende E. coli.

Endvidere er der kommet skrappere regler i forhold til sporbarheden af spireprodukter. Sporbarhed er afgørende for at kunne opspore smittekilden til en fødevarebåren sygdom fra en fødevare. De nye regler sætter strengere krav til virksomhederne om, at oplyse hvorfra fødevaren stammer (leverandør), hvortil den er sendt, hvem varen sendes videre til, samt identifikation af varen og tidspunkt for levering.

Endelig kræves det, at frø og spirer, der bliver importeret til EU, har et importcertifikat, der dokumenterer bl.a. oprindelse og god hygiejne ved produktion, opbevaring og transport.

Hvis en spirevirksomhed er registreret før 1. juli 2013, hvor de nye regler træder i kraft, kan produktionen fortsætte uden autorisation, indtil Fødevarestyrelsen senest den 14. juli 2013 autoriserer de registrerede virksomheder.

Læs mere
Se de fire EU forordninger, der handler om spirer: 
Se vejledningen