Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Ansvar/fodersikkerhed:
64. Forblandinger og fodertilsætningsstoffer i ren form på landbrug

Hvis et landbrug bruger forblandinger eller fodertilsætningsstoffer i ren form, når det blander foder, er det et ”HACCP-landbrug”. Landbruget skal da registreres til denne aktivitet og skal have et skriftligt kvalitetsstyringssystem, som er baseret på HACCP-principperne.

64.1 Brug af forblandinger og fodertilsætningsstoffer i ren form på landbrug (HACCP-landbrug)

Hvis et landbrug anvender forblandinger eller fodertilsætningsstoffer i ren form, når det blander foder, er det et HACCP-landbrug. Landbruget skal da registreres til denne aktivitet og skal have et skriftligt kvalitetsstyringssystem, som er baseret på HACCP-principperne. Landbruget skal også altid overholde de almindelige regler for god praksis på landbrug.

Kvalitetsstyring er fundamentet for god produktionspraksis, når man bruger forblandinger eller fodertilsætningsstoffer i sin foderproduktion. Formålet er at producere et sikkert og ensartet foder, som har det rette tilsætningsstof i den rette dosis i den rette blanding til det rette dyr. Kvalitetsstyringssystemet skal fokusere på processerne ved håndtering og brug af det konkrete tilsætningsstof eller forblandingen, som bliver brugt på bedriften.

 

Foderhygiejneforordningen, bilag II, Krav til foderstofvirksomheder i andre led end primærproduktionsleddet, jf. artikel 5, stk. 2.

Foderhygiejneforordningen, Artikel 6

 

Se mere:

 

58 God praksis og gode arbejdsgange for foder på landbrug

80.2 Registrering af HACCP-landbrug – primærbedrifter, der bruger forblandinger og fodertilsætningsstoffer i ren form

 

På Fødevarestyrelsens hjemmeside om Foderhygiejne og kvalitetsstyring findes link til dokumentet "Kvalitetsstyring og HACCP ved brug af tilsætningsstoffer og forblandinger på landbrug" – om udarbejdelse af kvalitetsstyring og brug af HACCP på et landbrug.