Gå til navigation Gå til hovedindhold


19. Pakning af foder

I foderlovgivningen er der regler om pakning af fodertilsætningsstoffer og forblandinger og om pakning af fodermidler og foderblandinger.

19.1 Pakning af fodertilsætningsstoffer og forblandinger

​Pakningsreglerne for fodertilsætningsstoffer og forblandinger står i fodertilsætningsstofforordningen

Fodertilsætningsstofforordningen, artikel 16, stk. 5


Det kræves, at tilsætningsstoffer og forblandinger kun må markedsføres i lukkede emballager eller beholdere.


Det kræves også, at emballagen eller beholderen skal være lukket sådan, at lukkemekanismen ødelægges, når beholderen eller emballagen åbnes, og lukkemekanismen må ikke kunne genanvendes.


Kravet, om at lukkemekanismen ødelægges ved åbning, og at den ikke kan genanvendes, betyder ikke, at emballagen eller beholderen ikke skal kunne lukkes igen, når den først er åbnet. Kravet betyder derimod, at det skal kunne ses, hvis emballagen eller beholderen har været åbnet.

 

 


19.2 Pakning af fodermidler og foderblandinger - hovedregel

​Hovedreglen for pakning af fodermidler og foderblandinger står i markedsføringsforordningen.

Markedsføringsforordningen, artikel 23, stk. 1


Kravene er:

  • Fodermidler og foderblandinger må kun markedsføres i lukkede pakninger eller beholdere.
  • Pakningen eller beholderen skal være lukket sådan, at lukkemekanismen beskadiges, når pakningen eller beholderen åbnes, og lukkemekanismen må ikke kunne genanvendes.

 

Kravet, om at lukkemekanismen beskadiges ved åbning, og at den ikke kan genanvendes, betyder ikke, at pakningen eller beholderen ikke skal kunne lukkes igen, når den først er åbnet. Kravet betyder derimod, at det skal kunne ses, hvis pakningen eller beholderen har været åbnet.

 


19.3 Pakning af fodermidler og foderblandinger - undtagelser

​I pakningsreglerne for fodermidler og foderblandinger er der en række undtagelser fra kravet om, at fodermidler og foderblandinger kun må markedsføres i lukkede pakninger eller beholdere. Undtagelserne står i markedsføringsforordningen.

Markedsføringsforordningen, artikel 23, stk. 2

Efter reglerne i markedsføringsforordningen må følgende former for foder må markedsføres i løs vægt eller i udelukkede pakninger eller beholdere:

Efter reglerne i markedsføringsforordningen må følgende former for foderblandinger markedsføres i løs vægt eller i ulukkede pakninger eller beholdere:  

Beskrivelse af, hvad ulukkede pakninger eller beholdere er:

Denne type pakninger og beholdere er ikke åbne, men de kan åbnes og lukkes uden at det kan ses, at de har været åbnet. Levering i en ulukket beholder kan for eksempel være levering af foder i en tankvogn eller en bigbag.

Krav til mærkning af foder, der leveres i løs vægt eller i ulukkede pakninger eller beholdere
Når foderet leveres i løs vægt eller i ulukkede pakninger eller beholdere, skal alle de obligatoriske mærkningsoplysningerne stå i et ledsagedokument, der leveres sammen med foderet. Ledsagedokumentet kan for eksempel være fakturaen.

Se mere i afsnit 21.15 Mærkning i et ledsagedokument.
  


19.4 Pakning af foderlægemidler og mellemprodukter

​​Pakningsreglerne for foderlægemidler og mellemprodukter står beskrevet i foderlægemiddelforordningen

Foderlægemiddelforordningen, artikel 10

Det er et krav, at foderlægemidler og mellemprodukter markedsføres i lukkede pakninger eller beholdere. Derudover skal pakningerne eller beholderne være lukket sådan, at forseglingen beskadiges ved åbning og ikke kan genanvendes. Pakninger må ikke genanvendes.

Ovenstående gælder ikke for mobile blandere, der leverer foderlægemidler direkte til dyreholderen. Det betyder, at mobile blandere gerne må genanvendes til foderlægemidler, hvis betingelserne for dette i øvrigt overholdes.