Gå til navigation Gå til hovedindhold

Forblandinger og fodertilsætningsstoffer:
16. Biocider

 

16.2 Desinfektion eller konservering af foder

Stoffer til konservering af foder har tidligere kunnet godkendes efter biocidreglerne. Med den nye biocidforordning udgik muligheden for at godkende biocider til foder.

Der er under foderlovgivningen godkendt en række konserverende/desinficerende stoffer, som er tilladt at blande i foder.

Se afsnit 6.3 Særligt om ensileringsmidler (og konserveringsmidler).

Disse stoffer er godkendt som såkaldte teknologiske fodertilsætningsstoffer, og kan være stoffer fra følgende funktionelle undergrupper af tilsætningsstoffer:

  • 1a: Konserveringsmidler
  • 1j: Surhedsregulerende midler og
  • 1m: Stoffer der nedsætter mykotoksinforureningen af foder.

16.3 Desinfektion eller konservering af vand

I henhold til biocidreglerne er der desinfektionsmidler, som er tilladt at anvende til desinfektion af drikkevand til dyr. Midlerne er altså godkendt til at blive tilsat vand, for at fjerne sygdomsfremkaldende mikroorganismer.


Det fremgår imidlertid af biocidreglerne, at hvis et produkt i forvejen er reguleret af et andet regelsæt end biocidreglerne, fx. fodertilsætningsstofreglerne, er produktet ikke reguleret af biocidreglerne.


Da fodertilsætningsstofforordningen ikke giver mulighed for at godkende teknologiske tilsætningsstoffer til drikkevand, er desinfektionsmidler, godkendt efter biocidreglerne til at sætte til dyrs drikkevand, fortsat reguleret af biocidreglerne, og kan lovligt bruges. 


Som nævnt ovenfor er der pt. ikke mulighed for under foderlovgivningen at godkende desinficerende /konserverende stoffer til at blande i drikkevand til dyr. Det kan dog ikke udelukkes, at det i fremtiden vil blive en mulighed.  Inden dette kan blive muligt skal der oprettes en ny funktionel gruppe af tilsætningsstoffer i fodertilsætningsstofforordningen, som kan sættes til dyrs drikkevand.