Gå til navigation Gå til hovedindhold

Aktiviteter hos en slagter/slagterafdeling

Slagter/slagterafdeling, detail.

​Brug skemaet nedenunder til at vurdere, hvornår en ny aktivitet eller en ændret aktivitet i virksomheden er så væsentlig, at det skal anmeldes til Fødevarestyrelsen.

Se også autorisationsvejledningen afsnit 25. Væsentlige ændringer i eksisterende virksomheder og ved ejerskifte.

Virksomheden skal altid sikre, at indretning og drift er fødevaresikkerhedsmæssig forsvarligt, og at egenkontrollen og egenkontrolprogrammet dækker virksomhedens aktiviteter. Brug evt. branchekoden til at sikre dette.
 
Aktiviteter, der typiske for en registreret slagter - skal ikke anmeldes.
Aktiviteter som almindeligvis foregår i en slagterforretning
  • Opskæring, hakning, pølsemageri, røgning og kogning af kødprodukter, røgning af vildt fra autoriseret virksomhed. Opbevaring og håndtering af frugt og grønt.
  • Fremstilling af varme retter f.eks. til salg over disk eller udportionering i færdigpakninger til køl/frost.
  • Smørrebrød inkl. salg af retter med rå æg f.eks. smørrebrød m tatar og bøf m. spejlæg, pålæg, salater, tørvarer.
  • Produktion af færdige frostvarer, indfrysning (obs. hakket kød og mikrobiologiske kriterier).
  • Transport (bortset fra catering og diner transportable).
  • Salg af emballerede letfordærvelige og ikke-letfordærvelige fødevarer.
  • Vakuumering og MAP.
Aktiviteter, der ikke er typiske for en registreret slagter - skal ikke anmeldes.
Husk altid, at indretning og drift, risikoanalyse, egenkontrolprogram og egenkontrolprocedurer skal være i orden og vil blive vurderet på de ordinære kontrolbesøg.
  • Håndtering af fersk fisk
  • Bagning af brød
  • Røgning af fisk
  • Fremstilling af sushi
  • Fremstilling af desserter
  • Catering, diner transportable, take-away​
Aktiviteter, der altid skal anmeldes.
Aktiviteterne kan kræve en ny risikoanalyse og måske brancheskift.
  • Selvbetjening af letfordærvelige fødevarer, ex. salatbar
  • SRM
  • Modtagelse af vildt fra jæger
  • Salg til andre detailbutikker, jf. 1/3 reglen
  • Salg til andre fødevarevirksomheder, jf. oplagringsreglen
  • R​estprodukter til foder
  • Indførsel af fødevarer (både EU og 3. lande)
  • Modtagelse af animalske fødevarer fra samhandelslande EU (modtagelager)
  • Økologisk produktion
  • Indførsel og/ eller markedsføring af FKM (fødevarekontaktmaterialer).
  • Deling af virksomhed
  • Lejlighedsvise arrangementer og privatsfære
  • Modtagelse og håndtering af rå mælk
  • Modtagelse og håndtering af en eller flere af følgende typer animalske fødevarer fra den endelige forbruger og efterfølgende tilbagelevering til samme forbruger: kød af tamhovdyr, fjerkræ, opdrættet vildt, vildt, fisk og krebsdyr