Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Undgå at ansatte i din svinebesætning bliver syge af husdyr-MRSA

​En del danske svinebesætninger har husdyr-MRSA. Hvis din svinebesætning har husdyr-MRSA, er det vigtigt, at du som ejer af svinebesætningen følger vejledningerne om husdyr-MRSA for at sikre mod smitte og undgå bekymring.

​​​ Du skal informere dine medarbejdere​


Som arbejdsgiver har du pligt til at info​rmere dine medarbejdere, hvis der er påvist husdyr-MRSA i din svinebesætning.

Du skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV) og give instruktioner til medarbejderne, så de kan tage passende forbehold i deres arbejde for at mindske risikoen for at blive syge.

På Arbejdstilsynets side om MRSA kan du læse mere om "Biologisk APV i forbindelse med MRSA"​


 Undgå at slæbe MRSA smitten ud af stalden


Sørg for at holde en god hygiejne, når du forlader stalden, så du ikke bringer MRSA med hjem til familien eller nærmiljøet.

På Statens Serum Instituts hjemmeside kan du finde informationer om, hvordan man undgår at bringe MRSA ud af staldene


 Medarbejderne bliver ikke nødvendigvis syge af MRSA

Det er ikke alle mennesker, der kan blive smittet med husdyr-MRSA. Undersøgelser har vist, at ca. 30-80 % af de personer, der dagligt opholder sig i husdyr-MRSA positive besætninger, bliver smittet.


 Sådan behandler man mennesker for husdyr-MRSA


Svinene bærer typisk husdyr-MRSA på huden eller i trynen. I stalden vil bakterierne også være i støvet, på alle overflader og i luften. Man kan derfor ikke undgå at komme i berøring med husdyr-MRSA, når man opholder sig i en stald, hvor svinene er MRSA-positive. Men da man ikke nødvendigvis bliver syg af husdyr-MRSA, er det ikke så stor en risiko i sig selv at bære bakterien.


Du kan finde mere information i Sundhedsstyrelsens ”Vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA” om, hvornår sundhedsmyndighederne anbefaler behandling mod MRSA


 Sådan gør du og din familie, hvis der er MRSA i svinebesætningen


Husdyr-MRSA smitter mindre mellem mennesker end andre stafylokokker.
Husstandsmedlemmer, der ikke kommer i stalden, og mennesker, der kun kommer en enkelt gang i en svinestald med MRSA, kan blive smittet med MRSA, men vil i reglen hurtigt tabe MRSA igen.

Hvis et husstandsmedlem er ansat i fx sundhedsplejen, er der ikke nogen øget risiko for, at vedkommende bærer smitten videre til sin arbejdsplads.
Der er heller ikke en øget risiko for, at børn fra husstanden smitter andre børn. Husdyr-MRSA i en svinebesætning har altså ikke betydning i forhold børnenes børnehave, skole eller fritidsinteresser.

Man kan også uden risiko have gæster på en gård med MRSA eller besøge andre, da risikoen for smitte ved almindelige besøg er ringe.

Du kan finde mere information i Sundhedsstyrelsens ”Vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA”


 Sådan holder du ”åbent hus” med en MRSA besætning


Af Sundhedsstyrelsens ”Vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA” kan du læse, at gårde, hvor der er påvist MRSA, kan benyttes som besøgsgårde for almindeligt sunde og raske personer”.

Du skal sørge for, at de besøgende overholder de hygiejniske retningslinier.


Heraf fremgår det, at du skal minde de besøgende om at følge bl.a. nedenstående retningslinier:

  • ​​Brug gummistøvler eller andet fodtøj, der kan rengøres og desinficeres, eller engangsstøvleovertræk, der efterlades på ejendommen

  • Anvend i besætningen enten besætningens eget tøj eller overtrækstøj, der vaskes ved mindst 60 grader, inden det bliver brugt i en anden besætning

  • Sørg for grundig håndvask efter besøg

  • Vask og desinficer udstyr eller værktøj, der har været i kontakt med dyr, gødning eller andet, inden det bliver brugt i en anden besætning


Læs mere om smitteforebyggelse her


Ændret 15. august 2022