Gå til navigation
Gå til hovedindhold
×
Det ser ud til, at JavaScript ikke er aktiveret for din browser. Aktivér JavaScript, og prøv igen.
Om Fødevarestyrelsen
Nyheder
Presse
Job
Publikationer
Emneoversigt
English
Kontakt
Fødevarevirksomhed - autorisation og registrering
Startpakke for nye fødevarevirksomheder
Hygiejne og indretning
Egenkontrol og risikoanalyse
Økologi
Bakterier, virus og parasitter i fødevarer
Import og samhandel af fødevarer
Eksport
Mærkning og markedsføring af fødevarer
Kosttilskud
Sund mad
Fødevareberedskab
Fødevarekontaktmaterialer
Planteliste - guide til vilde spiselige planter
E-handel
Desinfektionsprodukter og pattedypningsprodukter
Kend Kemien
Se alt indhold om fødevarer
Foder
Dyr og Covid-19
Mærkning, flytning og registrering
Dyresundhed - og sygdomme
Dyresundhedsloven
Kæledyr
Rejse med kæledyr
Heste og landbrugsdyr
Eksport
Import
Transport af dyr
Dyrevelfærd
Animalske biprodukter
Råd og udvalg
Gult kort
Lægemidler til dyr
Sundhedsrådgivning
Se alt indhold om dyr
Kontrol af fødevarevirksomheder
Betaling, rettigheder og klage
Egenkontrol
Grundlag for kontrol
Kontrol af besætninger
Kontrolkampagner
Prøveplaner
Kontrolresultater
Smiley
Kontrol af fodervirksomheder
Muslingeovervågning
Lister over autoriserede og registrerede virksomheder
Laboratorieydelser
Grænsekontrol
Kontrol af dyrlæger
Svindel med fødevarer
Kontrol af transport af levende dyr
Se alt indhold om kontrol
Portaler, databaser og indberetninger
Blanketter
Guides
Lovstof
Vejledninger
Dit erhverv
Min Side
Om Fødevarestyrelsen
Nyheder
Presse
Job
Publikationer
Emneoversigt
English
Kontakt
Fødevarer
Fødevarer
Fødevarevirksomhed - autorisation og registrering
Startpakke for nye fødevarevirksomheder
Hygiejne og indretning
Egenkontrol og risikoanalyse
Økologi
Bakterier, virus og parasitter i fødevarer
Import og samhandel af fødevarer
Eksport
Mærkning og markedsføring af fødevarer
Kosttilskud
Sund mad
Fødevareberedskab
Fødevarekontaktmaterialer
Planteliste - guide til vilde spiselige planter
E-handel
Desinfektionsprodukter og pattedypningsprodukter
Nye ingredienser
Kend Kemien
Se alt indhold om fødevarer
Dyr
Dyr
Foder
Dyr og Covid-19
Mærkning, flytning og registrering
Dyresundhed - og sygdomme
Dyresundhedsloven
Kæledyr
Rejse med kæledyr
Heste og landbrugsdyr
Eksport
Import
Transport af dyr
Dyrevelfærd
Animalske biprodukter
Råd og udvalg
Gult kort
Lægemidler til dyr
Sundhedsrådgivning
Se alt indhold om dyr
Kontrol
Kontrol
Kontrol af fødevarevirksomheder
Betaling, rettigheder og klage
Egenkontrol
Grundlag for kontrol
Kontrol af besætninger
Kontrolkampagner
Prøveplaner
Kontrolresultater
Smiley
Kontrol af fodervirksomheder
Muslingeovervågning
Lister over autoriserede og registrerede virksomheder
Laboratorieydelser
Grænsekontrol
Kontrol af dyrlæger
Svindel med fødevarer
Kontrol af transport af levende dyr
Se alt indhold om kontrol
arbejdsgruppe
arbejdsgruppe
Selvbetjening
Selvbetjening
Portaler, databaser og indberetninger
Blanketter
Guides
Lovstof
Vejledninger
Dit erhverv
Søg
Min Side
Det ser ud til, at JavaScript ikke er aktiveret for din browser. Aktivér JavaScript, og prøv igen.
Luk
Dit erhverv - find det du søger
Luk
Detailvirksomhed
Dyrlæge
Engrosvirksomhed
Besætningsejer
Kædevirksomhed
Fodervirksomhed
Økologisk virksomhed
Landbrug og gartneri
Kosttilskudsvirksomhed
Transportør
Konsulentvirksomhed
Fiskere og dambrug
Eksportør
Muslingehøstere
Importør
Hvis du skal ...
Starte virksomhed
Ændre i sortiment
Flytte virksomhed
Lukke virksomhed
Bestille laboratorieanalyse
Kontakte Fødevarestyrelsen
Du er her:
Forside
Print
Læs højt
Del
Salg af mad fra cykel, madvogn og markedsbod - sådan gør du
Hvis du vil sælge mad og drikke fra en cykel, madvogn eller markedsbod – fx kaffe, pandekager eller sandwiches – skal din virksomhed registreres hos Fødevarestyrelsen. Du bør også undersøge, om du skal have en tilladelse hos kommunen.
Sideindhold
Du skal registreres hos Fødevarestyrelsen Du skal registreres hos Fødevarestyrelsen, hvis dit salg af fødevarer overstiger bagatelgrænsen. Under bagatelgrænsen betyder, at du kun sælger fødevarer op til ca. 10 gange om året, og at salget foregår over 1-3 dage pr. gang – eller at du sælger 1-3 gange om året, og salget varer op til ca. 10 dage pr. gang. Salget kan være op til ca. 30 dage totalt i løbet af et år. Hvis du fx sælger hver weekend eller en fast dag om ugen hele året, er det over bagatelgrænsen. Hvis dit salg har et større omfang end bagatelgrænsen, må du ikke starte salget, før du er registreret hos Fødevarestyrelsen. Du skal udfylde den digitale blanket til registrering og underskrive med dit NemID. https://saas.resultmaker.com/virkfrontend/fvst.aspx?id=autorisation_registrering_foedevarevirksomhed [Udfyld den elektroniske blanket her] Når du udfylder blanketten, skal du blandt andet sætte kryds ved, hvilken type virksomhed du har. Når du sælger fra cykel, madvogn eller markedsbod, skal du sætte kryds ved ”mobil virksomhed”. https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Digital-anmeldelse-af-fødevarevirksomhed.aspx [Find flere oplysninger om obligatorisk digital registrering/autorisation her] Det er dit ansvar, at maden er i orden Husk, at det er dit ansvar som fødevarevirksomhed at sikre, at forbrugerne ikke bliver syge af den mad, du sælger. Vær opmærksom på regler omkring hygiejne og indretning Når cyklen eller madvognen ikke er i brug, skal den placeres et sted, hvor den kan rengøres og er sikret mod forurening og skadedyr. Hvis du opbevarer fødevarer, når du ikke er ude at sælge fra cyklen, madvognen eller markedsboden, skal din virksomhed have et lager, der lever op til reglerne. Hvis du lejer lagerplads i en anden fødevarevirksomhed, skal ansvarsfordelingen være klart beskrevet. Du skal have adgang til et toilet, når du sælger fra din cykel, madvogn eller markedsbod, hvis du er i gang så længe ad gangen, at du må regne med at få behov for at gå på toilettet – det vil sige mere end et par timer. Sørg for at vaske hænder, før du genoptager arbejdet. Du skal også overholde reglerne om mærkning og egenkontrol. https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Hygiejnevejledning/Sider/15--Mobile-foedevarevirksomheder-og-midlertidige-lokaler.aspx [Læs mere om indretning af mobile virksomheder] Hvis du tilbereder fødevarer ... Hvis du tilbereder fødevarer, skal du have de nødvendige faciliteter til det, og de skal være registreret som en del af din virksomhed eller som en selvstændig virksomhed. Hvis du lejer dig ind i en restaurant eller lignende, skal ansvarsfordelingen være klart beskrevet. Både du og restauranten skal have procedurer for, hvordan man afleverer og overtager lokalerne. Hvis du sælger uindpakkede fødevarer, skal du have adgang til at vaske hænder Hvis du sælger uindpakkede fødevarer, skal du have mulighed for at vaske hænder. Du skal derfor overveje, om det er nødvendigt at have en vandtank med tilstrækkelig kapacitet og eventuelt mulighed for at varme vandet. Du bør kontakte din lokale tekniske forvaltning for at høre, om du skal have en spildevandstank. Der skal altid være nok vand til håndvask. Det er ikke ualmindeligt, at man bruger 50 l vand på en dag alene til håndvask. §§ Reglerne om hygiejne og registrering står i hygiejneforordningen, autorisationsbekendtgørelsen og hygiejnebekendtgørelsen. Der er vejledninger om hygiejne og registrering. http://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/lovstof/Sider/Hygiejneregler.aspx [Samlet oversigt over lovgivning og vejledninger om hygiejne] http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Uddannelse-i-fødevarehygiejne.aspx [Regler og vejledning om uddannelse] https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Vejledninger/Vejledning_nr_%209126_af_2019-02-15_Autorisationsvejledningen.pdf [Vejledning om registrering af mobile fødevarevirksomheder] (næste) (næste) (næste) (næste) (næste)
https://saas.resultmaker.com/virkfrontend/fvst.aspx?id=autorisation_registrering_foedevarevirksomhed
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Digital-anmeldelse-af-fødevarevirksomhed.aspx
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Hygiejnevejledning/Sider/15--Mobile-foedevarevirksomheder-og-midlertidige-lokaler.aspx
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/lovstof/Sider/Hygiejneregler.aspx
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Uddannelse-i-fødevarehygiejne.aspx
https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Vejledninger/Vejledning_nr_%209126_af_2019-02-15_Autorisationsvejledningen.pdf
Relateret indhold
Mobile fødevarevirksomheder
Vis alle
Skjul
Ændret 27. juli 2017