Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Sådan gør du, når du selv dyrker spirer

​Mange forbrugere spirer selv frø og bønner til spirer, der kan spises. Spirer smager godt og ser lækre ud, og så er de rige på vitaminer og mineraler. For at sikre, at du ikke bliver syg af de hjemmelavede spirer, bør du følge en række gode råd.

Brug kun frø og bønner, der er beregnet til spirer Først og fremmest skal du sikre dig, at de spirer, du vil lave, er spiselige. Du kan få hjælp ved at læse på blandt andet DTU Fødevareinstituttets hjemmeside. Gå til http://www.food.dtu.dk/ [DTU Fødevareinstituttets hjemmeside] Frø og bønner, der importeres fra lande uden for EU til fremstilling af spirer, skal fra midten af 2014 være ledsaget af et certifikat om, at frøene er produceret under hygiejniske forhold. Den virksomhed, hvor du køber frø til spirer, skal kunne vise en kopi af dette certifikat. Brug rent udstyr til spiring For at sikre en god hygiejne er det vigtigt, at du gør udstyret til spiring grundigt rent før brug. Det er en god ide at vaske alle delene grundigt i vand og sæbe. Skyl derefter grundigt med rent vand. Hvis udstyret kan tåle det, kan det også være en god idé at skolde udstyret. Skyl frøene eller bønnerne grundigt Sørg for at skylle frøene eller bønnerne grundigt i rent vand – gerne flere gange – før du sætter dem til spiring. Vær opmærksom på, at mange bønner skal stå i blød i længere tid, og at vandet fra iblødsætningen skal kasseres. Følg instruktionen på emballagen. Grundig skylning af frøene eller bønnerne fjerner bakterier og snavs. Skyl spirerne, før de spises Skyl de spiseklare spirer under rindende rent vand – fx i et dørslag – før de spises. Spis spirerne med det samme De fleste spirer har en meget kort holdbarhed. De færdige spirer bør derfor spises hurtigt. Opbevar eventuelt spirerne kortvarigt i køleskabet. Derfor er det vigtigt med en god hygiejne ved spiring Lucernespirer, radisespirer og bukkehornsspirer har givet store og alvorlige sygdomsudbrud, fordi frøene har været forurenet med sygdomsbakterier som salmonella og sygdomsfremkaldende E. coli bakterier. Frøene kan blive forurenet, hvis planterne med frø er vandet med forurenet vand. Herudover er selve spiringen kritisk, fordi spiringen foregår i et fugtigt miljø og ved en temperatur, hvor bakterier kan vokse hurtigt. (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) http://www.food.dtu.dk/
Loading...
Ændret 20. juli 2016