Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Sådan gør du, når du selv dyrker spirer

​Mange forbrugere spirer selv frø og bønner til spirer, der kan spises. Spirer smager godt og ser lækre ud, og så er de rige på vitaminer og mineraler. For at sikre, at du ikke bliver syg af de hjemmelavede spirer, bør du følge en række gode råd.

 Brug kun frø og bønner, der er beregnet til spirer


Først og fremmest skal du sikre dig, at de spirer, du vil lave, er spiselige og at frøene er beregnet til at spire. Havefrø er f.eks. ikke beregnet til at spire med henblik på spisning.

Læs mere om hvilke bønner, du ikke burde spire, og hvilke du kan spire på denne side under "Bønner og bønnespirer"


 Køb kun frø og bønner i butikker, der kan dokumentere sporbarhed


Frø og bønner, der importeres fra lande uden for EU til fremstilling af spirer, skal være ledsaget af et certifikat om, at frøene er produceret under hygiejniske forhold. Den virksomhed, hvor du køber frø til spirer, skal kunne vise en kopi af dette certifikat.


 Brug rent udstyr til spiring


For at sikre en god hygiejne er det vigtigt, at du gør udstyret til spiring grundigt rent før brug. Det er en god ide at vaske alle delene grundigt i vand og sæbe. Skyl derefter grundigt med rent vand. Hvis udstyret kan tåle det, kan det også være en god idé at skolde udstyret.


 Skyl frøene eller bønnerne grundigt


Sørg for at skylle frøene eller bønnerne grundigt i rent vand – gerne flere gange – før du sætter dem til spiring. Vær opmærksom på, at mange bønner skal stå i blød i længere tid, og at vandet fra iblødsætningen skal kasseres. Følg instruktionen på emballagen.

Grundig skylning af frøene eller bønnerne fjerner bakterier og snavs.


 Skyl spirerne, før de spises


Skyl de spiseklare spirer under rindende rent vand – f.eks. i et dørslag – før de spises.


 Spis spirerne med det samme


De fleste spirer har en meget kort holdbarhed. De færdige spirer bør derfor spises hurtigt. Opbevar eventuelt spirerne kortvarigt i køleskabet.


 Derfor er det vigtigt med en god hygiejne ved spiring


Lucernespirer, radisespirer og bukkehornsspirer har givet store og alvorlige sygdomsudbrud, fordi frøene har været forurenet med sygdomsbakterier som salmonella og sygdomsfremkaldende E. coli bakterier. Frøene kan blive forurenet, hvis planterne med frø er vandet med forurenet vand.

Herudover er selve spiringen kritisk, fordi spiringen foregår i et fugtigt miljø og ved en temperatur, hvor bakterier kan vokse hurtigt.​


Ændret 2. august 2022